LINSSOPPA
Linssoppan får utsökt smak av grönsakerna och är dessutom mustig och mättande. Skinkan kan mycket väl uteslutas om du föredrar en vegetarisk soppa.
4 portioner
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
100 g kokt eller rökt skinka
1½ msk smör eller margarin
2 dl gröna linser
1 l köttbuljong (tärning)
2 dl kaffegrädde
½ - 1 tsk Worcestershiresås
salt, peppar
Garnering:
persilja
Hacka lök och selleri. Skala och riv morötterna grovt. Skär skinkan i små tärningar. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken några minuter. Blanda ned selleri, morötter, linser och buljong. Låt det koka på svag värme under lock ca 30 minuter eller tills linserna är mjuka.
Häll ca hälften av grönsaksblandningen i en matberedare eller mixer och finfördela den. Häll tillbaka den i kastrullen och blanda ned skinka och grädde. Smaka av soppan med Worcestershiresås, salt och peppar. Låt den bli riktigt het.
Strö ev över litet hackad persilja och servera soppan.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen ca 40 minuter
Linssoppan får utsökt smak av grönsakerna och är dessutom mustig och mättande. Skinkan kan mycket väl uteslutas om du föredrar en vegetarisk soppa.
4 portioner
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
100 g kokt eller rökt skinka
1½ msk smör eller margarin
2 dl gröna linser
1 l köttbuljong (tärning)
2 dl kaffegrädde
½ - 1 tsk Worcestershiresås
salt, peppar
Garnering:
persilja
Hacka lök och selleri. Skala och riv morötterna grovt. Skär skinkan i små tärningar. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken några minuter. Blanda ned selleri, morötter, linser och buljong. Låt det koka på svag värme under lock ca 30 minuter eller tills linserna är mjuka.
Häll ca hälften av grönsaksblandningen i en matberedare eller mixer och finfördela den. Häll tillbaka den i kastrullen och blanda ned skinka och grädde. Smaka av soppan med Worcestershiresås, salt och peppar. Låt den bli riktigt het.
Strö ev över litet hackad persilja och servera soppan.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen ca 40 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar