KALVGRYTA SUPERB
En kalvgryta kan vara både en fin bjudningsrätt och en festrätt för familjen. Grytor blir drygare därför att man kan minska på köttmängden och i stället blanda i olika grönsaker.
4 portioner
500 g benfritt kalvkött
av t ex bog eller rygg
150 g färska champinjoner
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
1 röd paprika
1 grön paprika
2 äpplen
1 dl russin
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
5 dl buljong
2 tsk maizena
½ dl vitt vin
1 ättiksgurka
Gott att äta till:
Kokt ris eller enbart pain
riche och sallad.
Putsa köttet och skär det i tärningar. Skölj, ansa och skiva svampen. Skala och hacka löken. Bryn köttet i litet matfett i en stekgryta och låt svamp och lök bryna med. Skölj och kärna ur paprikorna och äpplena. Skär dem i tärningar.
Tillsätt paprika, äpple, russin, salt och pepparkorn till grytan. Häll på det mesta av buljongen. Låt grytan sakta sjuda på svag värme under lock ca 30 minuter eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka.
Rör ut maizenamjölet i resten av buljongen. Häll detta i grytan och rör om väl. Smaksätt med en skvätt vin och hacka till sist ättiksgurkan och strö den över.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
En kalvgryta kan vara både en fin bjudningsrätt och en festrätt för familjen. Grytor blir drygare därför att man kan minska på köttmängden och i stället blanda i olika grönsaker.
4 portioner
500 g benfritt kalvkött
av t ex bog eller rygg
150 g färska champinjoner
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
1 röd paprika
1 grön paprika
2 äpplen
1 dl russin
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
5 dl buljong
2 tsk maizena
½ dl vitt vin
1 ättiksgurka
Gott att äta till:
Kokt ris eller enbart pain
riche och sallad.
Putsa köttet och skär det i tärningar. Skölj, ansa och skiva svampen. Skala och hacka löken. Bryn köttet i litet matfett i en stekgryta och låt svamp och lök bryna med. Skölj och kärna ur paprikorna och äpplena. Skär dem i tärningar.
Tillsätt paprika, äpple, russin, salt och pepparkorn till grytan. Häll på det mesta av buljongen. Låt grytan sakta sjuda på svag värme under lock ca 30 minuter eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka.
Rör ut maizenamjölet i resten av buljongen. Häll detta i grytan och rör om väl. Smaksätt med en skvätt vin och hacka till sist ättiksgurkan och strö den över.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar