KÅLSOPPA
Morfars favoriträtt - och kanske morfars fars. Här handlar det om hederlig gammal husmanskost. Och visst smakar det också oss bra med en kraftig och värmande soppa när vi kommer in från vinterkylan!
4 - 5 portioner
1 fläsklägg eller ca 400 g fläskbog
1½ - 1 3/4 l vatten
½ vitkålshuvud
2 purjolökar
2 morötter
1 bit selleri
6 potatisar
1 kryddbukett (timjan,
persilja och lagerblad)
1 - 1½ tsk salt
några pepparkorn
Gott att äta till:
Gott bröd och senap.
Tips:
Koka gärna större sats och frys
i så fall in soppa och kött separat.
Skölj av köttet. Lägg det i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker. Låt allt koka upp och skumma väl.
Skölj och ansa grönsaker och rotsaker. Skär vitkålen och purjolökarna i strimlor, morötterna i skivor, sellerin och potatisen i tärningar. Lägg alla grönsakerna och kryddbuketten i köttgrytan. Låt allt koka upp och skumma ännu en gång. Tillsätt salt och peppar. Låt soppan koka tills köttet är mört. Koktid för lägg är ca 1½ timme och för bog 1 - 1 3/4 timme.
Skär upp köttet. Lägg det på ett fat och bjud det till soppan. Smaksätt soppan och häll upp den.
Tid för tillagning: 1½ - 2 timmar.
Morfars favoriträtt - och kanske morfars fars. Här handlar det om hederlig gammal husmanskost. Och visst smakar det också oss bra med en kraftig och värmande soppa när vi kommer in från vinterkylan!
4 - 5 portioner
1 fläsklägg eller ca 400 g fläskbog
1½ - 1 3/4 l vatten
½ vitkålshuvud
2 purjolökar
2 morötter
1 bit selleri
6 potatisar
1 kryddbukett (timjan,
persilja och lagerblad)
1 - 1½ tsk salt
några pepparkorn
Gott att äta till:
Gott bröd och senap.
Tips:
Koka gärna större sats och frys
i så fall in soppa och kött separat.
Skölj av köttet. Lägg det i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker. Låt allt koka upp och skumma väl.
Skölj och ansa grönsaker och rotsaker. Skär vitkålen och purjolökarna i strimlor, morötterna i skivor, sellerin och potatisen i tärningar. Lägg alla grönsakerna och kryddbuketten i köttgrytan. Låt allt koka upp och skumma ännu en gång. Tillsätt salt och peppar. Låt soppan koka tills köttet är mört. Koktid för lägg är ca 1½ timme och för bog 1 - 1 3/4 timme.
Skär upp köttet. Lägg det på ett fat och bjud det till soppan. Smaksätt soppan och häll upp den.
Tid för tillagning: 1½ - 2 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar