GÄSTGIVARGRYTA
Den här köttgrytan kan lagas på enklare eller finare kött allteftersom tillfället bjuder. Köttet och grönsakerna ska brynas väl först och sedan stå och puttra i rödvin med kryddorna i minst ett par timmar. Rätten går fint att laga i förväg och värma till serveringen.
4 - 6 portioner
500 g benfritt kött av
nöt eller kalv
100 g rimmat sidfläsk
eller skinka
2 msk olja
3 gula lökar i klyftor
2 morötter i tärningar
eller skivor
1 dl buljong av tärning
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar
1 lagerblad
2 krm timjan
1 krm malet pomeransskal
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl enkelt rödvin
Gott att äta till:
Bröd och en grönsallad.
Skär köttet i stora tärningar och fläsket i strimlor. Bryn kött och fläsk väl i olja i en stekpanna. Lägg över köttet i en stekgryta och bryn lök och morötter. Lägg också dem i grytan. Vispa ur stekpannan med buljong och häll skyn i grytan.
Tillsätt strimlad paprika samt krossad vitlök och krydda med salt, peppar, lagerblad, timjan, pomeransskal och ett par persiljestjälkar. Slå på rödvinet, blanda om väl och låt grytan stå och småputtra under tättslutande lock tills köttet är mycket mört.
Strö persiljan över till serveringen.
Tid för tillagning: 2 - 3 timmar,
beroende på köttslaget.
Den här köttgrytan kan lagas på enklare eller finare kött allteftersom tillfället bjuder. Köttet och grönsakerna ska brynas väl först och sedan stå och puttra i rödvin med kryddorna i minst ett par timmar. Rätten går fint att laga i förväg och värma till serveringen.
4 - 6 portioner
500 g benfritt kött av
nöt eller kalv
100 g rimmat sidfläsk
eller skinka
2 msk olja
3 gula lökar i klyftor
2 morötter i tärningar
eller skivor
1 dl buljong av tärning
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar
1 lagerblad
2 krm timjan
1 krm malet pomeransskal
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl enkelt rödvin
Gott att äta till:
Bröd och en grönsallad.
Skär köttet i stora tärningar och fläsket i strimlor. Bryn kött och fläsk väl i olja i en stekpanna. Lägg över köttet i en stekgryta och bryn lök och morötter. Lägg också dem i grytan. Vispa ur stekpannan med buljong och häll skyn i grytan.
Tillsätt strimlad paprika samt krossad vitlök och krydda med salt, peppar, lagerblad, timjan, pomeransskal och ett par persiljestjälkar. Slå på rödvinet, blanda om väl och låt grytan stå och småputtra under tättslutande lock tills köttet är mycket mört.
Strö persiljan över till serveringen.
Tid för tillagning: 2 - 3 timmar,
beroende på köttslaget.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar