lördag 3 maj 2014

Dagens recept: Kycklingsallad

KYCKLINGSALLAD

Mat med färg är alltid trevligt att servera. Kycklingsalladen innehåller majs, ärter och paprika som ger både färg och fräschör åt anrättningen. Men det är inte nödvändigt med alla grönsakerna, ta det som finns!

6 portioner

1 grillad eller stekt kyckling,
ca 700 g
1 vitlöksklyfta
1 grön eller röd paprika
½ huvud isbergssallad
100 g färska champinjoner
1 burk majskorn, 340 g
1 pkt djupfrysta ärter, 250 g
½ paket bacon à 140 g

Dressing:
2 msk citronsaft
3 msk matolja
1 msk vatten
salt, vitpeppar


Dela kycklingen och skär köttet i små bitar. Gnid en salladsskål med vitlöksklyftan. Skölj och klyv paprikan. Ta bort kärnorna och skär paprikan i strimlor. Skölj salladen och skär den i strimlor. Ansa champinjonerna och skär dem i skivor.

Häll av spadet från majsen. Blanda majskorn, paprika, isbergssallad, champinjoner och upptinade ärter i salladsskålen. Skär baconet i strimlor och stek det knaprigt.

Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Strö till sist på baconstrimlorna. Servera kycklingsalladen med smör och bröd.

Ca 40 minuter att tillaga


Enklare:
Strimlat bacon över salladen gör den visserligen festligare men innebär också ett extra arbetsmoment. Därför kan baconet mycket väl uteslutas. Det är heller inte nödvändigt att blanda ned färska champinjoner.

Annorlunda:
Servera en dressing med gräddfil eller crème fraîche och majonnäs till salladen. Smaksätt med chilisås eller litet tomatpuré.

Festligare:
Kycklingsalladen blir festligare med sparris. Lägg upp de olika ingredienserna i grupper på ett fat och servera dressing separat.

Kom ihåg:
Ta bort skinnet på den stekta eller grillade kycklingen om du är rädd för fett. Alldeles under skinnet sitter nämligen större delen av fettet. Kyckling är mager och bra mat men då ska man tänka på att undvika att äta skinnet.

Ibland får man rester av kokt eller stekt kyckling. Gör i ordning kycklingen, ta bort skinn och ben och skär köttet i strimlor eller tärningar. Frys in kycklingresterna och använd dem vid tillfälle till kycklingsallad. Det finfördelade kycklingköttet tinar snabbt och kan blandas med övriga ingredienser till en sallad eller läggas i en omelett.

Tips och idéer:
Klipp upp baconpaketet och lägg hälften av innehållet i stekpannan utan att sära på skivorna. För att baconet ska bli knaprigt ska det läggas i varm stekpanna. Sära efter hand på skivorna och stek dem jämnt på båda sidor. Ta upp baconet och låt det rinna av, gärna på hushållspapper.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar