ÄRTSOPPA PÅ DANSKT VIS
I Danmark lagar man sin ärtsoppa annorlunda än här. Man har i litet rotsaker, vilket ger soppan en mycket mustig smak. Godast är att servera fläsket separat.
6 - 8 portioner
3 dl gula ärter
1 1/4 l vatten
400 g rimmat bogfläsk
1 fläsklägg, ca 800 g
1 bit rotselleri, ca 60 g
3 morötter
2 - 3 gula lökar
2 - 3 purjolökar
4 persiljekvistar
2 kvistar timjan
1 lagerblad
vitpeppar
Gott att äta till:
Rågbröd och senap.
Låt ärterna ligga i kallt vatten några timmar, eller gärna längre. Koka upp ärterna tillsammans med vattnet. Låt dem sakta koka ca 1 timme eller tills de är nästan mjuka.
Putsa under tiden köttet och lägg det i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp det hela och skumma väl. Skala, ansa och skölj rotsakerna, löken och purjolöken. Skär allt i stora bitar. Lägg dem efter hand i grytan med fläsket. Tillsätt också kryddorna. Låt allt koka under lock på svag värme ca 1 1/4 timme. Ta upp rotsakerna efter hand som de är mjuka.
Låt fläsket koka tills det är mört. Ta sedan upp det och sila spadet. Späd ärterna med spadet till lagom konsistens. Skär rotsakerna i mindre bitar och tillsätt dem. Koka upp soppan. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Skär fläsket i skivor och servera det till soppan.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
I Danmark lagar man sin ärtsoppa annorlunda än här. Man har i litet rotsaker, vilket ger soppan en mycket mustig smak. Godast är att servera fläsket separat.
6 - 8 portioner
3 dl gula ärter
1 1/4 l vatten
400 g rimmat bogfläsk
1 fläsklägg, ca 800 g
1 bit rotselleri, ca 60 g
3 morötter
2 - 3 gula lökar
2 - 3 purjolökar
4 persiljekvistar
2 kvistar timjan
1 lagerblad
vitpeppar
Gott att äta till:
Rågbröd och senap.
Låt ärterna ligga i kallt vatten några timmar, eller gärna längre. Koka upp ärterna tillsammans med vattnet. Låt dem sakta koka ca 1 timme eller tills de är nästan mjuka.
Putsa under tiden köttet och lägg det i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp det hela och skumma väl. Skala, ansa och skölj rotsakerna, löken och purjolöken. Skär allt i stora bitar. Lägg dem efter hand i grytan med fläsket. Tillsätt också kryddorna. Låt allt koka under lock på svag värme ca 1 1/4 timme. Ta upp rotsakerna efter hand som de är mjuka.
Låt fläsket koka tills det är mört. Ta sedan upp det och sila spadet. Späd ärterna med spadet till lagom konsistens. Skär rotsakerna i mindre bitar och tillsätt dem. Koka upp soppan. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Skär fläsket i skivor och servera det till soppan.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar