måndag 12 maj 2014

Dagens recept: Korv med majs

DAGENS RECEPT 14-05-12

KORV MED MAJS

Korv är en räddningsplanka. Där fantasin tar slut tar korven vid. Till barnens förtjusning för det mesta, men i det här fallet blir även vuxna förtjusta. Annorlunda, lättlagat, billigt och gott. Sätt piff med extra chilisås och senap!

4 portioner

8 små frukostkorvar, 500 - 600 g
1 msk smör eller margarin
4 tomater
2 burkar majskorn à 340 g
3 msk chilisås
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm timjan
½ krm chilipulver
2 msk hackad persilja


Bryn korvarna i matfett i en stekpanna. Skär tomaterna i klyftor. Häll av spadet från majsen. Blanda majskornen med chilisås, salt och kryddor och häll detta i stekpannan. Lägg på tomatklyftorna.

Lägg på ett lock och värm på svag värme. Skaka pannan då och då så att rätten blir genomvarm. Strö över hackad persilja vid serveringen.

Servera med bröd och öl och ev även kokt potatis. Mer chilisås och senap till för den som vill ha korvpannan riktigt het!

Ca 15 minuter att tillaga


Enklare:
Dra skinnet av 600 g falukorv och skär korven i skivor. Bryn dem i litet matfett. Häll tomater, majs och kryddor i stekpannan och lägg på lock. Värm på svag värme och skaka pannan då och då. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Festligare:
Byt ut frukostkorven mot prinskorvar. Bryn dem och följ receptet i övrigt. Skålla och flå tomaterna innan de läggs i stekpannan. Servera med potatismos.

Kom ihåg:
Under en kort tid på året finns färska majskolvar i handeln. Under augusti och september brukar det finnas färsk svensk majs. Djupfrysta majskolvar finns däremot ständigt i frysdiskarna. Majskolvar finns även på burk. Enklast att använda till just den här rätten är emellertid majskorn på burk.

Samma litet sötaktiga smak som majs har även vita bönor i tomatsås. Det är en praktisk och bra konserv, som passar särskilt fint ihop med korv.

Tips och idéer:
Eftersom majs har en sötaktig smak vill man gärna servera något litet starkt och stingigt till. En god sås som passar både till korven och majsen kan du göra själv. Blanda lika delar senap och chilisås. förvara såsen i en burk med tättslutande lock.

En annan pikant sås kan du göra av lika delar majonnäs, senap och chilisås och crème fraîche. Smaksätt med litet currypulver och vitlök.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar