torsdag 24 april 2014

Skivstekt lever med löksås

SKIVSTEKT LEVER MED LÖKSÅS

Lever är en delikatess om den anrättas riktigt, d v s bara steks några få minuter och sedan serveras omedelbart. Lever som fått steka för länge eller som hållits varm en lång stund före serveringen blir seg och hård. Därför börjar vi med såsen och övriga tillbehör när vi lagar skivstekt lever.

4 portioner

600 g skivad lever av kalv eller ungnöt
100 g bacon
½ msk smör eller margarin
salt, vitpeppar

Löksås:
1 stor gul lök
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl buljong
salt, vitpeppar

Gott att äta till:
Kokt potatis, potatismos eller ris och
en isbergssallad eller finstrimlad vit-
kålssallad med citrondressing.


Hacka löken till såsen och fräs den lätt guldbrun i matfettet. Strö över mjölet och späd med buljongen. Låt såsen koka några minuter, krydda och håll den varm


Stek baconskivorna vackert bruna och spröda i litet matfett. Ta upp dem och håll dem varma. Lägg i leverskivorna och stek dem 3 - 5 minuter på var sida. Krydda med salt och peppar.

Lägg upp leverskivorna på ett varmt serveringsfat med baconskivorna vid sidan. Häll litet av löksåsen över levern och resten runtom.


Tid för tillagning: Ca 20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar