POTATISKAKA MED KÖTTFÄRS
Potatis blir man aldrig trött på. Det är alltid lika pålitlig och bra vardagsmat. Man kan laga potatisrätter på spisen eller i ugn och de är lätta att variera med olika grönsaker, kött och kryddor för att få omväxling i både smak och utseende.
4 portioner
800 g potatis
2 - 3 morötter
2 gula lökar
200 g blandfärs
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
smör eller margarin till formen
2 ägg
5 dl mjölk
2 tsk salt
vitpeppar
4 msk riven ost
Gott att äta till:
Strimlad salladskål med tunna
skivor av färsk gurka.
Skala och skiva potatisen, morötterna och löken. Bryn köttfärsen i matfettet och smaksätt med ½ tsk salt. Varva köttfärsen med potatis-, morots- och lökskivorna i en smord ugnssäker form. Översta lagret bör vara potatis.
Vispa samman ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten över alltsammans i formen. Strö på den rivna osten och grädda i 200° ca 45 minuter eller tills äggmjölken stannat och ytan är läckert brun.
Gör gärna större sats och frys in portionsvis i aluminiumformar.
Tid för tillagning: Ca 1 timme varav ca 45 minuter i ugnen.
Potatis blir man aldrig trött på. Det är alltid lika pålitlig och bra vardagsmat. Man kan laga potatisrätter på spisen eller i ugn och de är lätta att variera med olika grönsaker, kött och kryddor för att få omväxling i både smak och utseende.
4 portioner
800 g potatis
2 - 3 morötter
2 gula lökar
200 g blandfärs
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
smör eller margarin till formen
2 ägg
5 dl mjölk
2 tsk salt
vitpeppar
4 msk riven ost
Gott att äta till:
Strimlad salladskål med tunna
skivor av färsk gurka.
Skala och skiva potatisen, morötterna och löken. Bryn köttfärsen i matfettet och smaksätt med ½ tsk salt. Varva köttfärsen med potatis-, morots- och lökskivorna i en smord ugnssäker form. Översta lagret bör vara potatis.
Vispa samman ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten över alltsammans i formen. Strö på den rivna osten och grädda i 200° ca 45 minuter eller tills äggmjölken stannat och ytan är läckert brun.
Gör gärna större sats och frys in portionsvis i aluminiumformar.
Tid för tillagning: Ca 1 timme varav ca 45 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar