OSTPAJ MED LÖK
Det finns många olika typer av ostpajer - detta är en ganska ovanlig variant där man först sjuder upp lökfyllningen. Med sallad och ett glas rödvin blir den en festlig och trevlig kvälls- eller lunchrätt.
4 - 6 portioner
3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
½ dl finhackad gul lök (= ca 1 lök)
3 ägg
200 g riven ost, t ex Herrgård
och Grevé blandat
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm riven muskotnöt
Gott att äta till:
Grönsallad eller tomatsallad.
Hacka samman mjöl, salt och matfett, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 1 timme.
Gör fyllningen. Vispa samman mjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull och låt det hela sjuda upp under vispning. Tillsätt löken. Låt blandningen sjuda ca 5 minuter på svag värme och sedan svalna. Vispa upp äggen. Rör ned ägg, riven ost och gräddfil i lökblandningen. Smaksätt med salt och muskot.
Klä en form (helst med löstagbar botten) med degen. Grädda den ca 10 minuter. Häll i ost- och lökmassan och grädda pajen ytterligare 25 - 30 minuter eller tills den fått färg och verkar genomgräddad och fast.
Gör gärna degen dagen innan, då blir den särskilt spröd och fin när den gräddas.
Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav 10 + 25 - 30
minuter i ugnen + tid för degen att vila.
Det finns många olika typer av ostpajer - detta är en ganska ovanlig variant där man först sjuder upp lökfyllningen. Med sallad och ett glas rödvin blir den en festlig och trevlig kvälls- eller lunchrätt.
4 - 6 portioner
3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
½ dl finhackad gul lök (= ca 1 lök)
3 ägg
200 g riven ost, t ex Herrgård
och Grevé blandat
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm riven muskotnöt
Gott att äta till:
Grönsallad eller tomatsallad.
Hacka samman mjöl, salt och matfett, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 1 timme.
Gör fyllningen. Vispa samman mjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull och låt det hela sjuda upp under vispning. Tillsätt löken. Låt blandningen sjuda ca 5 minuter på svag värme och sedan svalna. Vispa upp äggen. Rör ned ägg, riven ost och gräddfil i lökblandningen. Smaksätt med salt och muskot.
Klä en form (helst med löstagbar botten) med degen. Grädda den ca 10 minuter. Häll i ost- och lökmassan och grädda pajen ytterligare 25 - 30 minuter eller tills den fått färg och verkar genomgräddad och fast.
Gör gärna degen dagen innan, då blir den särskilt spröd och fin när den gräddas.
Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav 10 + 25 - 30
minuter i ugnen + tid för degen att vila.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar