ÖRTKRYDDAD FLÄSKKARRÉ MED
BAKAD POTATIS
Att krydda kött med kryddörter ger alltid en förnäm smak. Har man tillgång till färska sådana ger de bästa smaken åt köttet. Men givetvis kan man använda torkade kryddörter - det finns utmärkta sådana på burk. Färska kryddörter får man beräkna litet mer av än torkade - dubbla mängden brukar vara lagom. Gör rikligt med kryddsmör så att det räcker också att servera till den bakade potatisen.
6 portioner
1 1/4 - 1½ kg fläskkarré
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
100 g smör eller margarin
2 hackade schalottenlökar eller små gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
4 msk finhackat kryddgrönt
(t ex persilja, dragon, rosmarin
och purjolök)
1 tsk senap, fransk typ
6 bakpotatisar
Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det på galler i en långpanna. Låt steken stå i 175° ca 20 minuter.
Gör under tiden kryddsmöret. Rör matfettet mjukt och smaksätt med finhackad lök, kryddgrönt och senap.
Borsta potatisen väl. Ta ut steken, stick in en köttermometer och bred på en del av kryddsmöret. Lägg potatisen vid sidan av köttet. Låt köttet och potatisen steka i ugnen tills köttet känns mört - termometern ska visa ca 82° - och potatisen är genombakad. Öka ev ugnsvärmen till 200° de sista 10 - 15 minuterna.
Skär upp köttet och servera det med potatisen och smöret.
Kryddsmöret kan varieras med andra kryddor, t ex basilika, körvel, salvia och oregano.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
BAKAD POTATIS
Att krydda kött med kryddörter ger alltid en förnäm smak. Har man tillgång till färska sådana ger de bästa smaken åt köttet. Men givetvis kan man använda torkade kryddörter - det finns utmärkta sådana på burk. Färska kryddörter får man beräkna litet mer av än torkade - dubbla mängden brukar vara lagom. Gör rikligt med kryddsmör så att det räcker också att servera till den bakade potatisen.
6 portioner
1 1/4 - 1½ kg fläskkarré
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
100 g smör eller margarin
2 hackade schalottenlökar eller små gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
4 msk finhackat kryddgrönt
(t ex persilja, dragon, rosmarin
och purjolök)
1 tsk senap, fransk typ
6 bakpotatisar
Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det på galler i en långpanna. Låt steken stå i 175° ca 20 minuter.
Gör under tiden kryddsmöret. Rör matfettet mjukt och smaksätt med finhackad lök, kryddgrönt och senap.
Borsta potatisen väl. Ta ut steken, stick in en köttermometer och bred på en del av kryddsmöret. Lägg potatisen vid sidan av köttet. Låt köttet och potatisen steka i ugnen tills köttet känns mört - termometern ska visa ca 82° - och potatisen är genombakad. Öka ev ugnsvärmen till 200° de sista 10 - 15 minuterna.
Skär upp köttet och servera det med potatisen och smöret.
Kryddsmöret kan varieras med andra kryddor, t ex basilika, körvel, salvia och oregano.
Tid för tillagning: Ca 2 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar