onsdag 16 april 2014

Helstekt kyckling med rödvinssky

HELSTEKT KYCKLING MED RÖDVINSSKY

 En stor helstekt kyckling serverad med rödvinssås och helstekta smålökar blir en riktig familjemiddag i bästa söndagsstil.

6 personer

1 stor kyckling, ca 2 kg
1 gul lök
½ tsk + 2 tsk salt
8 katrinplommon
2 tsk paprikapulver
8 - 10 hela steklökar
1 - 2 hela vitlökar

Sås:
1 liten gul lök
ev inkråmet från kycklingen
(lever, hjärta, hals)
4 katrinplommon
½ msk smör
2 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
1 msk kinesisk soya
3 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 tsk Maizena

Tillbehör:
pressad potatis
sallad


Sätt ugnen på 175°.

Ta ut inkråmet om det ligger i kycklingen och lägg åt sidan. Skala och skär löken i fjärdedelar. Strö ½ tsk salt inuti kycklingen och fyll den med lök och katrinplommon. Bind ihop kycklingen med krympt bomullsgarn.

Strö 2 tsk salt och paprikapulver runtom kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ på nedersta falsen i ugnen och stek ca 1 timme. Ta bort folien från kycklingen efter 1 timme och öka värmen till 200°. Ös kycklingen. Lägg skalade hela steklökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid kycklingen. Stek kycklingen ytterligare ca 1 timme tills innertemperaturen är 75°.

Sås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök, inkråm och katrinplommon i smör ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soya, vin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och hetta upp den på nytt. Rör ut Maizena i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt den koka upp.

Ta ut och låt kycklingen vila under aluminiumfolie ca 5 minuter innan den skärs upp. Häll skyn som bildats i såsen. Servera kycklingen på varma tallrikar med pressad potatis, sås, stekta lökar och bakad vitlök. Servera gärna sallad på assietter vid sidan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar