HELSTEKT KYCKLING MED RÖDVINSSKY
En stor helstekt kyckling serverad med rödvinssås och helstekta smålökar blir en riktig familjemiddag i bästa söndagsstil.
6 personer
1 stor kyckling, ca 2 kg
1 gul lök
½ tsk + 2 tsk salt
8 katrinplommon
2 tsk paprikapulver
8 - 10 hela steklökar
1 - 2 hela vitlökar
Sås:
1 liten gul lök
ev inkråmet från kycklingen
(lever, hjärta, hals)
4 katrinplommon
½ msk smör
2 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
1 msk kinesisk soya
3 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 tsk Maizena
Tillbehör:
pressad potatis
sallad
Sätt ugnen på 175°.
Ta ut inkråmet om det ligger i kycklingen och lägg åt sidan. Skala och skär löken i fjärdedelar. Strö ½ tsk salt inuti kycklingen och fyll den med lök och katrinplommon. Bind ihop kycklingen med krympt bomullsgarn.
Strö 2 tsk salt och paprikapulver runtom kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ på nedersta falsen i ugnen och stek ca 1 timme. Ta bort folien från kycklingen efter 1 timme och öka värmen till 200°. Ös kycklingen. Lägg skalade hela steklökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid kycklingen. Stek kycklingen ytterligare ca 1 timme tills innertemperaturen är 75°.
Sås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök, inkråm och katrinplommon i smör ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soya, vin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och hetta upp den på nytt. Rör ut Maizena i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt den koka upp.
Ta ut och låt kycklingen vila under aluminiumfolie ca 5 minuter innan den skärs upp. Häll skyn som bildats i såsen. Servera kycklingen på varma tallrikar med pressad potatis, sås, stekta lökar och bakad vitlök. Servera gärna sallad på assietter vid sidan om.
En stor helstekt kyckling serverad med rödvinssås och helstekta smålökar blir en riktig familjemiddag i bästa söndagsstil.
6 personer
1 stor kyckling, ca 2 kg
1 gul lök
½ tsk + 2 tsk salt
8 katrinplommon
2 tsk paprikapulver
8 - 10 hela steklökar
1 - 2 hela vitlökar
Sås:
1 liten gul lök
ev inkråmet från kycklingen
(lever, hjärta, hals)
4 katrinplommon
½ msk smör
2 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
1 msk kinesisk soya
3 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 tsk Maizena
Tillbehör:
pressad potatis
sallad
Sätt ugnen på 175°.
Ta ut inkråmet om det ligger i kycklingen och lägg åt sidan. Skala och skär löken i fjärdedelar. Strö ½ tsk salt inuti kycklingen och fyll den med lök och katrinplommon. Bind ihop kycklingen med krympt bomullsgarn.
Strö 2 tsk salt och paprikapulver runtom kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ på nedersta falsen i ugnen och stek ca 1 timme. Ta bort folien från kycklingen efter 1 timme och öka värmen till 200°. Ös kycklingen. Lägg skalade hela steklökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid kycklingen. Stek kycklingen ytterligare ca 1 timme tills innertemperaturen är 75°.
Sås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök, inkråm och katrinplommon i smör ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soya, vin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och hetta upp den på nytt. Rör ut Maizena i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt den koka upp.
Ta ut och låt kycklingen vila under aluminiumfolie ca 5 minuter innan den skärs upp. Häll skyn som bildats i såsen. Servera kycklingen på varma tallrikar med pressad potatis, sås, stekta lökar och bakad vitlök. Servera gärna sallad på assietter vid sidan om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar