onsdag 16 oktober 2013

Dagens recept: Marinader till vilt och annat kött

DAGENS RECEPT 13-10-16

MARINADER TILL VILT OCH ANNAT KÖTT

Du kan marinera kött för att göra det mörare, mer hållbart eller enbart för att ge det god och annorlunda smak. Genom att variera kryddorna kan du få kött med ny och spännande smak varje gång.

Marinad till ca 1½ kg kött

Vilt:
3 dl rödvin
1 dl matolja
2 gula lökar
2 röda lökar
10 - 12 torkade enbär
2 lagerblad

Lamm:
3 dl vitt vin
1 dl matolja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 krossade vitlökar

Nötkött:
1½ dl vinäger
3 dl matolja
8 hela kryddnejlikor
8 - 10 vitpepparkorn
8 - 10 kryddpepparkorn
2 röda lökar
2 lagerblad


Förbered kryddor och smaktillsatser. Skala och skiva lök. Krossa de hela kryddorna grovt, de ger då bättre smak åt marinaden. Smula sönder lagerblad.

Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en bunke eller skål och häll marinaden över. Den bör helst täcka köttet. Låt det hela stå på kall plats 1 - 4 dagar beroende på hur stark smak du vill ha på köttet. Du kan ev låta köttet stå framme i köket över natten eller ett dygn. Sedan bör det stå kallt resten av tiden.

Vänd köttet då och då under marineringen.

Ca 15 minuter att förbereda


Kom ihåg:
Du kan marinera både helt kött och kött i bitar, skivor eller tärningar. Ju mindre bitar köttet är skuret i, desto snabbare går marineringen.

Om du enbart vill ge köttet ny smak kan det räcka att marinera det några timmar eller över natten. Om du vill att köttet ska bli mörare måste du marinera det längre - från några dagar och upp till 2 veckor.

Du kan marinera kött i en blandning av svagdricka och ättiksprit eller vinäger i stället för vin. Beräkna 3 dl svagdrick, 1½ msk ättiksprit eller 4 msk vinäger samt 1 dl matolja till en sats marinad.

Du kan smaksätta marinaden med olika kryddor. Pröva dig fram till vad du tycker bäst om! Här några förslag: Hela senapsfrön, hel ingefära, koriander, mejram, körvel, salvia, vitlök, basilika eller citronmeliss.

Använd inte salt i själva marinaden, det kan dra ut köttsaft och göra köttet torrare och något trådigare. Salta i stället när du tillagar köttet.

Du kan marinera kött i filmjölk eller yoghurt tillsatt med olika kryddor.

Du kan smaksätta en marinad med tomatpuré eller chilisås, senap (gärna fransk) eller Worcestershiresås, tabasco eller HP-sås. Passar bra till kött som ska grillas eller stekas i bitar.

Tips och idéer:
Du kan marinera köttet i en tjock plastpåse om du vill. Lägg i köttet och häll på marinaden. Försök klämma ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut den. Lägg den sedan i en bunke eller i en djup tallrik om den skulle läcka. Vänd den då och då under marineringen. Låt den stå svalt.

Du kan använda marinaden att späda eller pensla med när du sedan steker eller grillar köttet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar