fredag 19 juli 2013

Dagens recept: Italienska färsbiffar

DAGENS RECEPT 13-07-19

ITALIENSKA FÄRSBIFFAR

Några annorlunda kryddor och en god sås kan göra de enklaste färsbiffar till festmat. Inspirationen till dessa biffar kommer från Italien. Servera biffarna med gott vitt bröd, smör, någon kokt grönsak eller potatis och en sallad med vitlöksdressing.

4 portioner

400 g ren nötfärs
3/4 dl osötat vitt ströbröd
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 äggula
1 dl kaffegrädde
1 msk smör eller margarin

Sås:
2 dl tomatjuice
eller ½ burk krossade tomater
1 msk riven rå lök
1 msk vetemjöl
salt, vitpeppar

Gratinering:
4 skivor ost, t ex Herrgårds eller Grevé
2 msk riven stark ost

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
1½ sats sås.


Låt ströbrödet svälla i vattnet. Lägg färsen i en skål. Tillsätt salt och kryddor och arbeta snabbt in dem i färsen. Rör ned äggula och grädde och tillsätt ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig.

Forma färsen till 8 mindre eller 4 större biffar, allt efter önskan. Bryn dem i litet matfett i en stekpanna. Lägg upp dem på ett ugnssäkert fat.

Gör såsen. Häll tomatjuice eller krossade tomater i en kastrull och tillsätt löken. Red av såsen med vetemjölet utrört i litet vatten. Smaksätt med salt och peppar och låt såsen sjuda ca 5 minuter.

Häll såsen över biffarna och lägg en ostskiva över varje biff. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn vid 250° ca 15 minuter eller tills osten smält ned och biffarna med sås fått lätt färg på ytan och verkar helt genomvarma.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera


Billigare:
Använd vanlig blandfärs till rätten. Den kan du ofta köpa till specialpris. Gör gärna dubbel sats och frys in hälften av biffarna. Gratinera dem sedan när de ska serveras.

Snabbare:
Bryn biffarna. Gör såsen. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och värm dem i såsen några minuter. Strö över riven ost, lägg på ett lock och låt osten smälta ned lätt över biffarna.

Eller bjud den rivna osten ur skål till rätten, så att var och en får ta hur mycket den vill.

Festligare:
Gör en fin tomatsås. Smaksätt den med litet vitt vin om du så vill. Smörfräs ca 200 g färska, skivade champinjoner och strö dem över rätten innan du lägger på ostskivorna och den rivna osten. Gratinera som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda vilken ost du vill till att riva. Ju starkare osten är, desto bättre smak får rätten. Du kan t o m använda kanter av ädelost som torkat och riva till smaksättning av såser, gratänger, soppor, sallader, rätter med spaghetti, makaroner, ris m m.

Om rätten är kall när du ska gratinera den, bör du ställa den i mitten av ugnen - detta för att den ska hinna bli genomvarm innan osten smält. Är rätten varm och nylagad, ställ den på övre falsen i ugnen. Öka ev värmen till 275° de sista 5 minuterna.

Tips och idéer:
Har du en starkt luktande ost hemma, är det klokt att förvara den i aluminiumfolie och sedan i en plastpåse. Den ger annars smak åt det mesta du förvarar i kylskåpet.

Riven ädelost är gott att blanda i en salladsdressing till grönsallad.

En skål med klippt kryddgrönt är trevligt att ställa fram på bordet. Strö det över den mat som serveras och du får en hel del nyttiga vitaminer på köpet.

Frys in:
Du kan frysa in den färdiga rätten eller frysa biffarna för sig, råa eller stekta. Gör såsen och häll den över när rätten ska gratineras. Förvaringstid högst 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar