tisdag 9 april 2013

Månadsord april

MÅNADSORD APRIL

Kockens tips: Hemligheten med ett gott potatismos är inte grädde, det
är mjölk och mycket smör. Då blir det luftigt och härligt.
(Tom Sjöstedt, Årets kock 2008)

Bakarglädje: Pepparkaksformarna måste inte ligga i träda hela året.
Varför inte ta ut former i pizzadeg med de stora måtten och låta barnen
fylla sin egen hjärt- eller stjärnpizza? De går också bra att använda till
små fina matbröd till soppan, till smördegsfigurer på drinkbordet eller
småkakor av alla sorter.

Häll ett par matskedar ättika i alla tvättfack och kör en tom maskin på 95°
med förtvätt så försvinner rester av tvätt- och sköljmedel. Annars kan de bli
riktiga bakteriehärdar som kan ge fläckar eller unken doft i tvätten.

Frukt och grönt i april: Rabarber, granatäpplen, isbergssallad, gurka, tomat,
kajplök, nässlor ...

Äggubbar: Knäck ett ägg försiktigt, skölj skalhalvorna och fyll med fuktig
bomull. Rita dit ett ansikte, låt barnen så krasse på bomullen och ställ halvorna
i varsin äggkopp. Snart har du roliga äggubbar med krassehår.

Allt om ägg - rena hälsokuren:

Förutom vitamin C innehåller ägg alla vitaminer och mineraler som kroppen
behöver, genialt förpackade dessutom. Främst vitamin A, D, E, K och B samt
järn, zink, selen och förstås fullvärdigt protein och fett. Äggulan är mest närings-
rik och innehåller ca 70 av äggets i snitt 88 kalorier.

För att kolla om ett ägg är färskt kan man knäcka det på en tallrik. Färska ägg har
en hög gula och en vita som håller ihop. Både gula och vita flyter ut mer när ägget
är gammalt. Vill du inte knäcka det kan du lägga det i en skål med vatten. Ett färskt
ägg sjunker medan ett äldre ägg stiger till ytan. I kylskåp håller ägg ca 1 månad, i
rumstemperatur ett par dagar.

Utomlands måste man ofta köpa särskilda små paket med pastöriserade ägg till
rätter med råa ägg. I Sverige är äggen garanterat salmonellafria och vi kan utan oro
blanda äggula i pastan eller slicka i oss sockerkakssmet.

En höna värper ungefär 300 ägg på ett år. Vi äter ca 200 ägg per person och år i
Sverige.

Bruna hönor värper bruna ägg, vita hönor vita ägg. Unga hönor värper mindre ägg
än de äldre.

Svenskarnas äggtopplista:

1. Omelett
2. Kokt ägg
3. Pannkaka


Ur Köksalmanack 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar