måndag 24 augusti 2020

Mozzarella- och spenatlasagne

MOZZARELLA- OCH SPENATLASAGNE

Vegetarisk lasagne med mozzarella och spenat, perfekt till matlåda. Ur boken "Monikas vardagsmat".

4 - 6 portioner

Ca 400 g lasagneplattor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 röda paprikor
smör eller olja till stekning
ca 500 g fryst bladspenat
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk torkad timjan eller oregano
2 mozzarellaostar à 125 g
1 dl soltorkade tomater i olja
1 dl finriven parmesanost

Béchamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
flingsalt
nymalen svartpeppar


Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och grovhacka paprikan. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg. Tillsätt spenaten, något tinad. Låt puttra 3 - 4 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med flingsalt, peppar och timjan eller oregano.

Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull. Vispa ned mjölet. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsfast form med smör. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och béchamelsås. Översta lagret ska vara béchamel. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen. Toppa med den rivna parmesanosten. Gratinera lasagnen i 225 - 250° varm ugn 30 - 35 minuter. Späd med någon dl vatten under tiden om det känns torrt. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.

Servera den krämiga lasagnen med en sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar