lördag 7 februari 2015

Dagens recept: Varma smörgåslängder

DAGENS RECEPT 15-02-07


VARMA SMÖRGÅSLÄNGDER

En varm smörgås passar bra att bjuda på kvällskvisten med bara en kopp te eller buljong. Gör smörgåsarna i längder så kan var och en bestämma hur stor smörgås han eller hon vill ha.

4 längder, ca 30 cm långa

Sardinsmörgås:
2 skivor längdskuret formbröd
1 msk smör eller margarin
ca 150 g keso
2 burkar sardiner i tomat
1 msk chilisås
8 skivor ost, t ex Port salut

Korv- och ansjovissmörgås:
2 skivor längdskuret formbröd
1 msk smör eller margarin
100 g finstrimlad rökt korv
4 tomater
1 liten burk ansjovisfiléer
2 dl riven ost


Sardinsmörgås:

Smöra brödet och lägg på keson som en rand i mitten. Mosa sardinerna med gaffel och tillsätt chilisåsen. Bred massan på smörgåsarna och täck med skivad ost. Gratinera i ugn vid 225 grader ca 12 minuter eller tills osten smält och fått lätt färg.

Korv- och ansjovissmörgås:

Smöra brödet. Täck ytan på brödet med den strimlade korven. Lägg på tomater i skivor och ansjovisfiléer. Strö över riven ost. Gratinera i ugn vid 225 grader ca 12 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Skär smörgåsarna i bitar vid bordet.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att gratinera


Variation:
Smaksätt rumsvarmt smör med senap. Bred blandningen på brödskivor och täck ytan med tomatskivor som du strör över med litet basilika eller oregano. Strö över riven ost eller tunna skivor smältost och gratinera i ugn vid 225 grader ca 12 minuter.

Eller smaksätt rumsvarmt smör med rikligt med finhackad gul lök eller strimlad purjolök. Bred blandningen på brödskivor. Lägg på tunna skivor rökt skinka eller korv och täck ytan med ostskivor. Gratinera som ovan.

Kom ihåg:
Du kan använda tomatpuré, tomater på burk eller tomatketchup eller chilisås i stället för färska tomater till smörgåsar.

Spara gärna ostkanter, som du har över, och riv dem. Förpacka i små plastburkar med lock. Förvara i frys för längre tid eller i kylskåp för kortare tid. Riven ost kan du använda till smaksättning och vid gratinering.

Gratinera aldrig smörgåsar för länge. Då blir de torra och hårda. Har du ugn med grillelement går gratineringen mycket snabbt.

Tips och idéer:
Om du har överblivna äggvitor i kylskåpet kan du använda dem vid gratinering av smörgåsar. Vispa dem till riktigt hårt skum. Blanda i antingen riven vanlig ost med stark smak eller söndersmulad ädelost eller annan grönmögelost. Bred massan på vita brödskivor och gratinera som i vårt recept.


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar