tisdag 2 december 2014

Dagens recept: Ljus glögg och Kryddte

DAGENS RECEPT 14-12-02


LJUS GLÖGG OCH KRYDDTE

En varm dryck passar särskilt bra när det är kallt och ruggigt ute och man känner sig frusen och olustig. Som variation på vanlig glögg lagar vi här en ljus glögg och det blir dessutom ett recept på ett härligt kryddte.

1 glas av vardera

Ljus glögg

1 dl äppelmust
1½ dl vitt vin, alkoholfritt
eller vanligt
1 bit kanel
några hela nejlikor
några kardemummakärnor
1 äppelskiva
1 msk russin
ev 2 msk eau-de-vie eller konjak


Kryddte

2 dl vatten
1 bit hel kanel
några kryddnejlikor
skal av 1/3 citron
teblad
2 - 3 sockerbitar
citronsaft


Ljus glögg:
Hetta upp äppelmusten. Tillsätt kryddorna. Låt blandningen dra en stund. Tillsätt vinet och låt allt bli hett, det får inte koka. Lägg äppelskivan och russinen i ett varmt glas och häll över vinblandningen. Smaksätt ev med eau-de-vie eller konjak och servera genast.


Kryddte:
Koka upp vattnet med kryddorna och citronskalet. Häll detta hett över tebladen i en liten kanna och låt allt dra en stund. Sila upp blandningen i ett glas med ett par sockerbitar och smaksätt med citronsaft. Servera.


Oftast är det mest praktiskt att laga till en större sats av bägge dryckerna på en gång.


Ca 5 minuter att tillaga


Annorlunda:
Både kryddte och ljus glögg kan smaksättas på många olika sätt och göras annorlunda. Den ljusa glöggen kan smaksättas med glöggkryddor, som då får dra i äppelmusten först. Man kan använda vitt vin eller rosévin efter önskan - det blir i bägge fallen en lätt dryck med god kryddsmak.

Kryddteet kan göras med en blandning av olika tesorter, t ex nyponte, örtte och vanligt te. Man kan också servera teet med russin och mandel precis som glögg. Litet svart vinbärssaft eller -must ger teet en mörkare färg och kraftigare smak. Både pressad apelsin- och citronsaft är bra som smaksättning.

Kom ihåg:
Det mest väsentliga när du serverar varma drycker är att de är riktigt varma. Värm gärna glas och koppar. Häll inte upp dryckerna förrän de ska drickas, de svalnar fort. Förbered alla ingredienser, så att du har dem klara innan du hettar upp respektive dryck. Om du ska servera många gäster på en gång bör du ställa kastrullen med glögg på en varmhållningsplatta eller över en värmelåga, tekannan bör du hålla varm med tehuva eller helt enkelt med en dubbel servett eller handduk.

Du kan använda honung att söta teet med i stället för bitsocker.

Tips och idéer:
Det finns färdiga glöggkryddor att köpa i påsar. Kontrollera bara att de är färska, kryddor förlorar mycket i smak när de får ligga för länge i butikerna.

En het nypondryck som kryddas upp med glöggkryddor är en god och trevlig variant på ljus glögg. Bjud den med mandel och russin. Snabbast gör du den på färdig nyponsoppa på påse eller i burk.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar