torsdag 4 december 2014

Dagens recept: Kryddströmming

DAGENS RECEPT 14-12-04


KRYDDSTRÖMMING

Detta är en härlig rätt på julbordet, lätt att göra i förväg och mycket billig. Den håller sig upp till 1 vecka på kall plats även om strömmingen blir något lösare i köttet under förvaringen.

4 portioner

1 kg orensad strömming
eller 600 g rensad

Lag 1:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit
2 tsk salt

Lag 2:
3 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 dl socker
2 tsk salt
ev 2 msk olja
8 vitpepparkorn
2 - 3 rödlökar


Rensa och skölj den hela strömmingen och ta bort ryggbenet. Skölj snabbt av den rensade strömmingen och låt den rinna av.

Blanda samman ingredienserna till lag 1. Lägg strömmingsfiléerna i en kruka eller glasburk och häll lagen över. Låt det hela stå kallt ca 4 timmar. Ta upp strömmingen och låt den rinna av. Blanda samman lag 2. Skala och skiva rödlöken.

Varva strömmingen med lök och vitpeppar i en kruka eller glasburk och häll över lag 2. Låt strömmingen stå på kall plats minst 8 timmar, gärna längre.

Servera strömmingen med kokt potatis eller mörkt gott bröd och smör.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att ligga i lag 1
Ca 8 timmar att ligga i lag 2


Variation:
Använd vanlig gul lök eller strimlad purjolök till kryddströmmingen. Men skölj purjolöken mycket väl, så att inte någon jord eller sand finns kvar mellan bladen.

Krydda gärna strömmingen med några hela enbär, några kryddpepparkorn och 1 - 2 lagerblad. Det ger extra god smak åt rätten.

Servera kryddströmmingen med en sås gjord på gräddfil eller crème fraîche och smaksätt med senap. Beräkna 2 dl gräddfil eller crème fraîche och 3 msk senap. Blanda gärna i antingen 2 msk klippt gräslök eller hackad dill.

Kom ihåg:
1 kg orensad strömming motsvarar ca 600 g rensad strömming (strömmingsfiléer).

Det blir alltid billigare att köpa hel strömming och rensa den själv. Det går ganska snabbt och lätt. Om benen verkar sitta fast hårt i strömmingen så låt den ligga framme i köket någon timme. När strömmingen blir mer rumstempererad går den lättare att rensa.

Du kan välja vanlig ättiksprit till den här rätten eller äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger. Men då får du inte späda den med så mycket vatten, eftersom ättiksyrahalten i dessa är svagare än i ättiksprit. Följ anvisningen på förpackningen.

Tips och idéer:
Gör gärna stor sats av den här kryddströmmingen. Lägg den på små släta glasburkar eller i små glaserade lerkrukor. Sätt på en trevlig etikett och ett lock och garnera med röda eller gröna band. Då har du enkelt, bekvämt och billigt fina, omtyckta julklappar till släkt och vänner. Men glöm inte att tala om på "förpackningen" hur länge strömmingen håller sig och hur den ska förvaras.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar