tisdag 23 september 2014

Dagens recept: Svampsoppa

DAGENS RECEPT 14-09-23


SVAMPSOPPA

Låt svampsoppan småputtra minst en halvtimme, så att svampens läckra smak och arom kommer till sin fulla rätt. Laga soppan av blandsvamp, soppar, trattkantareller eller trumpetsvampar.

4 portioner

1 l färsk svamp eller
400 g djupfryst svamp
2 msk smör eller margarin
3 - 4 msk vetemjöl
7½ dl vatten
1 - 2 buljongtärningar
2 dl vispgrädde
2½ dl mjölk
1 tsk soya
ev salt

Garnityr:
crème fraîche
hackad gräslök
hackad persilja


Putsa och förväll blandsvampen eller den svampsort du använder i rikligt med vatten. Häll bort vattnet och hacka svampen så fint som  möjligt. Lägg den hackade svampen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt matfett. Låt koka tills mesta delen av vätskan dunstat av. Strö över vetemjöl. Rör om, tillsätt vatten och smulade buljongtärningar eller använd buljong på pulver.

Låt soppan koka upp och tillsätt grädde och mjölk. Koka på svag värme under lock ca 25 minuter och tillsätt soyan. Smaka av och salta vid behov. Om buljongen är salt behövs kanske inget salt alls.

Strö över finhackad gräslök och persilja och klicka i litet crème fraîche eller ställ fram en skål med crème fraîche och låt var och en ta själv.


10 - 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka


Enklare:
Använd djupfryst svamp och låt den tina upp i rumsvärme. Finhacka den med kniv medan den ännu är halvfrusen. Fortsätt sedan som i vårt recept.

Snabbare:
Svampsoppan kan bli klar på 10 minuter om man har bråttom. Men smaken blir nog fylligare och läckrare om soppan får koka ca en halvtimme.

Annorlunda:
Tillsätt en finhackad lök eller en halv purjolök. Börja tillagningen med att fräsa löken i matfett och fortsätt sedan som i vårt recept.

Använd crème fraîche i stället för vispgrädde. Du kan också smula 50 g ädelost i den färdiga soppan. Låt den bara koka upp snabbt efter att du tillsatt osten.

Kom ihåg:
Förväll alltid blandsvampen före tillagning eller konservering. Lägg den rensade svampen i en kastrull och häll över rikligt med kallt vatten. Värm upp, låt koka några minuter och slå över svampen i durkslag. Sedan kan du tillaga den eller frysa in eller salta den.

Rensa sopparna, trattkantarellerna eller trumpetsvamparna på vanligt sätt och hacka dem. Lägg svamphacket direkt i en kastrull och tillsätt matfett eller lägg svampen i en stekpanna och låt den mesta vätskan dunsta in. Det senare sättet lönar sig åtminstone då du har så mycket svamp att en del ska frysas in.

En del av oss tycker att svampsoppa utan lök inte smakar någonting. Andra återigen påstår att löksmaken inte låter svampens fina och delikata smak komma till sin rätt. Pröva båda sätten och ta ställning själv!

Tips och idéer:
Plocka alltid svampen i en korg. Ta också med små påsar, så kan du sortera svampen redan i skogen.

Skölj svampen bara om det är absolut nödvändigt. Svampen suger upp vätska och blir lätt vattnig i smaken.

Svampborste är ett behändigt redskap. I ena ändan finns en borste för rengöring av svampen, i den andra ett litet knivblad.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar