tisdag 31 december 2013

Parfait med blåbär och jordnötscrunch

PARFAIT MED BLÅBÄR OCH JORDNÖTSCRUNCH

Jordnötscrunchen går bra att göra några dagar innan. Tänk bara på att förvara den i lufttät burk i rumstemperatur, så att den inte mjuknar.

4 - 6 personer

3 äggulor
½ tsk vaniljpulver
½ dl florsocker
2 dl blåbär, färska eller frysta
4 dl vispgrädde
2 dl cornflakes

Jordnötscrunch:
1 msk smör
2 dl salta jordnötter
1 msk honung

Garnering:
vinbär


Vispa äggulor, vaniljpulver och florsocker poröst med elvisp. Grovhacka de färska blåbären och vispa ned dem i äggsmeten. Frysta bär går lätt sönder av vispen och behöver inte hackas. Vispa grädden fluffig och vänd ned i äggsmeten. Sätt in smeten i frysen ca 1½ timme. Smeten ska bli halvfryst, men inte stelna helt utan fortfarande vara mjuk - som mjukglass.

Vänd ned cornflakes i den halvfrysta smeten. På så sätt behåller flingan litet mer krispighet. Täck insidan av en avlång bakform, ca 10 x 30 cm och 10 cm hög, med bakpapper eller plastfilm och fördela smeten i den.

Jordnötscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Vänd ned nötterna, tillsätt honungen och rör runt tills det bubblar litet. Det ska inte få för mycket färg. Häll upp på bakpapper och låt svalna. Hacka grovt.

Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 15 minuter före servering. Skär i bitar eller skeda upp på tallrik. Strö över jordnötscrunch och garnera med vinbär.

Använder du frysta blåbär, så låt dem tina i en sil och rinna av litet innan de blandas ned. För mycket vätska från bären kan göra parfaiten isig. Färska stora blåbär är hårdare och ger inte ifrån sig lika mycket färg.

Dagens recept: Finsmakarens kasslergratäng

DAGENS RECEPT 13-12-31

FINSMAKARENS KASSLERGRATÄNG

Allt i en form! Finsmakarens kasslergratäng med potatis och rotselleri i en krämig vitvinssås smaksatt med franska örter.

4 personer

Ca 300 g kassler
200 g potatis
1 bit rotselleri, ca 300 g
2 vitlöksklyftor
1 dl rostad lök
salt, peppar
150 g riven smakrik ost

Sås:
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 kycklingbuljongtärning
1 msk dijonsenap
2 lagerblad
1 msk Herbes de Provence


Skär kasslern i ca ½ cm tjocka strimlor. Skala potatis och rotselleri. Skiva potatisen i 3 - 4 mm tjocka slantar och skär sellerin i cm-stora tärningar.

Lägg potatis och selleri i en smord gratängform. Pressa över vitlök och strö på rostad lök. Salta och peppra och blanda väl. Fördela kasslern på toppen och täck med riven ost. Sätt ugnen på 175°.

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp. Häll den i formen och gratinera mitt i ugnen ca 1 timme. Ta bort lagerbladen.

Servera med en härligt fräsch blandad sallad.

måndag 30 december 2013

Dagens recept: Sallad med dragondressing

DAGENS RECEPT 13-12-30

SALLAD MED DRAGONDRESSING

Dragon är en härlig krydda, inte bara till sallader. Den passar bra till äggrätter, kyckling, fisk- och färsrätter och är särskilt god som smaksättning av både majonnäs och béarnaisesås.

4 portioner

1 isbergssalladshuvud
eller ½ sellerikål/kinakål
2 - 3 stjälkar bladselleri
2 tomater
10 - 20 valnötskärnor

Salladssås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 msk senap
1 msk dragon
ev 1 krossad vitlöksklyfta

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.


Skölj salladen eller sellerikålen. Strimla den mycket fint och låt den rinna av väl. Skölj och strimla bladsellerit. Skölj tomaterna och skär dem i tärningar. Hacka valnötskärnorna grovt.

Blanda samman alla ingredienserna till salladssåsen.

Lägg den avrunna salladen i en skål och blanda i selleri och tomater. Häll över litet av salladssåsen och servera resten av såsen till, så att var och en kan hälla över sin portion.

Ca 15 minuter att tillaga


Festligare:
Förbered och blanda samman salladen som i vårt recept. Rosta valnötskärnorna i torr, varm stekpanna några minuter eller tills skalen börjar lossna. Gnugga dem i händerna och krossa dem grovt. Lägg 200 - 300 g strimlad rökt skinka överst i salladsskålen, häll över såsen och strö över valnötterna. Detta blir en festlig skinksallad att servera med enbart rostat bröd som lunch eller kvällsmål. Du kan också, om det är hyggligt pris på avocado, lägga tunna skivor avocado runt kanten på skålen.

Kom ihåg:
Salladskål/sellerikål/kinakål är den gemensamma benämningen på en grönsak som används mycket numera. Den är grövre än isbergssallad men betydligt sprödare i konsistensen än vitkål. Den har en ganska mild smak och passar därför till sallader med kryddstarka såser som t ex vårt recept med dragon och senap. Som regel är den billigare än isbergssallad och dessutom dryg.

Tips och idéer:
Du kan gnida salladsskålen med vitlöksklyftan i stället för att krossa den och blanda i såsen.

Eller så kan du pressa vitlöksklyftan över salladen i skålen eller direkt ned i såsen. Det finns små behändiga vitlökspressar i handeln.









söndag 29 december 2013

Dagens recept: Skurna kardemummakakor

DAGENS RECEPT 13-12-29

SKURNA KARDEMUMMAKAKOR

De här kardemummakakorna är särskilt goda och dessutom mycket lättbakade. Hos många har de varit en stående julkaka i många år och kanske kan de bli det också hos dig. Goda att servera till bl a glöggen.

Ca 80 kakor

225 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl finhackad sötmandel
1 msk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl


Lägg matfettet i en skål och låt det bli mjukt. Tillsätt socker, mandel och kardemumma. Rör kraftigt. Arbeta snabbt in mjölet. Forma degen till 3 - 4 fyrkantiga längder och linda in dem i folie. Låt dem ligga i kylskåp ca 2 timmar.

Ta ut en längd i taget och skär den i jämna skivor. Lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 225° ca 8 minuter eller tills de fått lätt färg och är genomgräddade.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar för degen att vila
Ca 8 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Smaksätt degen med 2 tsk mald ingefära eller lika mycket mald kanel i stället för med kardemumma. Gör degen som i vårt recept och låt den vila. Skär den i skivor. Doppa dem i socker blandat med ingefära eller kanel innan du gräddar dem. Grädda som i vårt recept.

Snabbare:
Det finns färdig mördeg att köpa för den som har riktigt bråttom. Smaksätt degen som i vårt recept och följ våra anvisningar. Grädda.

Kom ihåg:
Du kan göra en stor sats deg och förvara i kylskåp några dagar eller upp till en vecka eller längre. Forma då degen till längder så behöver du bara skära dem i skivor och sedan grädda. Bekvämt och praktiskt.

Kardemumma är särskilt gott i bakverk. Du kan köpa den färdigmald eller stött, men bäst smak får du om du köper hela kardemummafrön och stöter själv i mortel när du ska använda dem.

Tips och idéer:
Kom ihåg att både smör- och margarinpaket är graderade på själva foliepapperet. Det är därför lätt att skära av så mycket matfett du behöver till ett recept genom att följa markeringarna. Skär gärna med en kniv som du först doppat i varmt vatten.

Frys in:
Både de färdiggräddade kakorna och degen kan du frysa in. Linda in degen i folie eller plastfilm och förpacka gärna i ytterpåse. Lägg de färdiga kakorna i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid för deg ca 2 månader, för kakor ca 4 månader.




lördag 28 december 2013

Dagens recept: Senapsbiffar med lök

DAGENS RECEPT 13-12-28

SENAPSBIFFAR MED LÖK

Verkligt sting i smaken har de här senapsbiffarna, som kan vara bra mat så här i mellandagarna. De är lätta att göra, saftiga och mycket goda.

4 portioner

400 g nötfärs
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 kokta mosade potatisar
2 msk senap
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde

4 gula lökar
3 msk smör eller margarin

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men använd
bara 4 msk smör eller margarin till stekningen.


Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt salt och peppar. Blanda i den väl mosade potatisen. Tillsätt senap och ägg och späd färsen med mjölk eller grädde. Arbeta den smidig. Forma 8 lika stora biffar av smeten.

Skala och skiva löken. Fräs upp hälften av matfettet i en stekpanna och lägg i löken. Låt den långsamt mjukna och få fin färg på svag värme. Rör i den då och då. Lägg upp löken och håll den varm.

Torka ur stekpannan. Fräs upp och bryn resten av matfettet och stek biffarna vackert bruna på bägge sidor. Låt dem eftersteka några minuter på svag värme.

Lägg upp biffarna på varmt fat. Lägg tillbaka löken i stekpannan och fräs hastigt upp den. Häll löken över biffarna och servera, gärna med råkostsallad, kokt potatis och gärna broccoli eller blomkål.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka


Annorlunda:
Blanda färsen med 1½ dl havregryn i stället för med kokt mosad potatis. Späd då med 1½ - 2 dl vätska och krydda med 1 tsk salt. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Blanda färsen med 4 msk råriven eller hackad lök. Då slipper du skiva och steka löken för sig, vilket gör att rätten blir snabbare att laga. Men kom ihåg att rå lök har kraftigare smak än stekt. Forma och stek biffarna som i vårt recept.

Billigare:
Minska färsen till 250 g och blanda i stället i 2 dl rårivna morötter och 2 - 3 msk keso. Krydda med 1 tsk salt, då morötterna är söta i smaken. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda röd eller gul lök att steka till biffarna. Många anser att det ska vara röd lök till pannbiff.

Du kan steka biffar av ren oblandad färs om du vill. Forma då köttfärsen till en avlång limpa och skär den i skivor. Stek som i vårt recept och krydda med litet salt och peppar efter bryningen. Dessa biffar blir torrare och smuligare i konsistensen.

Blanda löken med senap och gärna litet gräddfil eller crème fraîche och servera den till.

Tips och idéer:
Om du vill ha riktigt mild smak på lök kan du först förvälla den ett par minuter i vatten. Låt den rinna av och bryn den sedan som i vårt recept.

Det går lätt att skiva lök om du först skär av en liten skiva vid ena sidan på löken. Lå ligger den stadigt på skärbrädet och är lätt att hantera.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in de här biffarna med lök. Förpacka dem gärna i folieformar som du kan värma dem i sedan. Förvaringstid ca 4 månader.




fredag 27 december 2013

Dagens recept: Snabbpizza

DAGENS RECEPT 13-12-27

SNABBPIZZA

Litet lättlagat och snabbt behöver vi säkert så här mitt i julstöket. Varför inte bjuda på en pizza, det tycker de flesta om. En sallad till är alldeles tillräckligt.

1 pizza, 4 - 6 portioner

30 g jäst
3 dl vatten
4 msk matolja
½ tsk salt
ca 9 dl , kav
Fyllning:
2 gula lökar
4 msk smältost
10 - 12 ansjovisfiléer
8 - 10 oliver
6 msk chilisås
4 dl riven ost
2 krm oregano
2 krm basilika


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm upp vattnet med oljan i en kastrull till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör ut den snabbt. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig, blank och elastisk deg. Degen ska släppa bunken, den får inte bli för hård.

Låt degen jäsa en kort stund medan du förbereder fyllningen. Skala och hacka löken. Skär smältosten i kuber. Dela ansjovisfiléerna och skiva oliverna.

Arbeta snabbt om degen. Kavla ut den till en tunn kaka, kavla gärna direkt på plåten. Lägg på löken, osten och ansjovisen. Klicka på chilisåsen och strö över oliverna. Toppa med den rivna osten.

Grädda pizzan i ugn vid 225° ca 10 minuter. Öka värmen till 250°. Grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg, degen verkar spröd och genomgräddad och osten smält. Strö över oregano och basilika och servera.

Ca 20 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Använd sconesmix till degen i stället för jäsdeg. Visserligen blir pizzan annorlunda i konsistensen men blir ändå god. Kavla ut som i vårt recept och följ det i övrigt när det gäller fyllning.

Annorlunda:
För en mer proteinrik pizza kan du lägga ett lager keso över degen. Lägg sedan på lök, ansjovis, chilisås och kryddor som i vårt recept. Bra för hungriga ungar som mellanmål eller kvällsmål.

Kom ihåg:
Degen till en pizza bör kavlas ut så tunt som möjligt. Oljan hjälper till att göra degen elastisk och smidig men var uppmärksam på hur mycket mjöl du tillsätter. Om degen blir för hård blir pizzan stabbig och degig. Ju tunnare du kan kavla degen, desto bättre.

Chilisås är en kryddad tomatsås, mindre söt än tomatketchup och därför bättre att använda i maträtter. Den är tjockflytande och har kraftig tomatsmak.

Tips och idéer:
Använd gärna en träspade eller ett tunt skärbräde med skaft när du ska flytta pizzan från plåten till uppläggningsfatet. Idag kan du hitta många verkligt trevliga breda träspadar i butikerna som är bra inte bara till pizza, utan också när du gräddar vetekakor eller flätor.

Frys in:
Du kan frysa in pizzan både ogräddad och färdiggräddad. Enklast är att frysa den ogräddad, då kan du tina och grädda den på samma gång. Förvaringstid ca 6 månader.








torsdag 26 december 2013

Dagens recept: Fin potatismosrand

DAGENS RECEPT 13-12-26

FIN POTATISMOSRAND

Gott till både skinka, revbensspjäll, kalkon eller kyckling är denna potatismosrand som blir ett mellanting mellan sufflé och lätt pudding. Du kan krydda den på olika sätt och ge den smak som passar till just din huvudrätt.

4 - 6 portioner

1 1/4 kg potatis
vatten
2 tsk salt/liter vatten

3 msk smör eller margarin
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven stark ost, t ex Västerbotten,
Cheddar eller Parmesan
2 msk finhackat kryddgrönt
3 ägg

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 4
msk smör eller margarin och 3 dl riven ost.
Grädda 2 formar.


Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Ånga av potatisen. Pressa eller mosa den i en bunke eller kastrull. Tillsätt matfett, salt, peppar och ost och rör i det kryddgröna.

Dela på äggen, gulor och vitor var för sig. Rör ned äggulorna i moset. Smörj en form, gärna en kransform. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned detta i moset med ett par gafflar. Bred ut moset i formen och jämna till lätt på ytan.

Grädda i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Ca 25 minuter att grädda


Enklare:
Gör moset som i vårt recept. Smaksätt det och rör ned de hela äggen. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Gör moset på potatismospulver eller -flingor. Följ anvisningen på förpackningen. Smaksätt väl och rör ned äggen. Grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Krydda moset med t ex oregano, basilika, timjan eller mejram (gott till skinka och revbensspjäll), muskot, dragon (gott till fågel), mynta (gott till lamm), rosmarin eller sellerisalt. Eller använd blandade kryddörter, t ex salladskryddor.

Kom ihåg:
Potatismos blir godast om du väljer mjöliga potatissorter, t ex Magnum Bonum eller King Edward.

Du kan blanda ½ tsk bakpulver i moset så blir det lättare.

Tips och idéer:
Du kan grädda små individuella potatismosformar. Fyll då massan i smorda muffinsformar eller andra små formar av ugnssäkert material. Grädda vid 250° ca 10 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.

Frys in:
Du kan frysa in den här potatismosranden ogräddad eller gräddad. Det är lättast att frysa den ogräddad. När du sedan värmer (tinar) rätten pöser den upp och blir lätt och fin. Använd då 175° ugnsvärme från början. Höj till 200° mot slutet av gräddningen. Beräkna 55 - 65 minuter i ugnen. Förvaringstid ca 4 månader.




onsdag 25 december 2013

Dagens recept: Julpaj med frukt

DAGENS RECEPT 13-12-25

JULPAJ MED FRUKT

Den här julpajen blir en fin efterrätt en av juldagarna. Du fyller den med frukt - litet av varje kanske från julens fruktbord - och gräddar den spröd och frasig. Godast är den varm med iskall vispad grädde eller glass.

1 paj, 6 - 8 portioner

Pajdegsskal:
4 dl vetemjöl
2 msk socker
4 msk hackade nötter
1 krm bakpulver
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 syrliga äpplen
3 päron
8 - 10 dadlar eller fikon
saft av ½ citron
1 dl rårörda lingon eller tranbär
saft av ½ citron
eller ½ dl vatten


Lägg mjölet i en skål. Tillsätt socker, nötter och bakpulver och blanda allt. Finfördela fettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägget och vattnet. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den ligga i kylskåp eller på annan kall plats ca 1 timme.

Förbered frukten. Skala äpplen och päron. Skär dem i klyftor. Strimla dadlar eller fikon och pressa gärna över litet citron, så att frukten inte mörknar.

Kavla ut degen och klä en smord pajform med den. Nagga den lätt. Förgrädda pajskalet i ugn vid 200° ca 15 minuter. Ta ut det ur ugnen. Lägg frukten i ett jämnt lager över pajen. Rör ut lingon- eller tranbärssylten med litet citronsaft eller vatten och bred detta jämnt över frukten.

Grädda pajen ytterligare ca 20 minuter eller tills frukten känns mjuk och pajen fått fin färg. Servera pajen varm eller ljum med grädde eller glass.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda


Snabbare:
Grädda pajdegsskalet på djupfryst smördeg eller ev mördeg. Fyll skalet med fruktkompott. Glasera med lingon- eller tranbärssylt. Grädda som i vårt recept. Servera direkt ur formen.

Festligare:
Låt frukten marinera i vitt vin eller sherry innan du lägger den i pajdegsskalet. Vinet sugs upp av framför allt fikon och dadlar. Beräkna 1 - 1½ dl vin till detta recept. Bred ut frukten över det förgräddade pajdegsskalet. Strö över 4 - 6 msk hackade valnötter. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan fylla skalet med konserverade, väl avrunna aprikoshalvor. Glasera då med aprikosmarmelad eller med aprikospuré. Stänk gärna över litet aprikoslikör eller annan likör före serveringen.

Tips och idéer:
Du kan, om du vill, ta undan litet deg när du klär formen. Kavla ut denna deg och sporra ut tunna remsor. Lägg dem över frukten i pajskalet i ett trevligt mönster. Pensla med äggula eller litet grädde. Grädda som i vårt recept.

Frys in:
Den här pajen kan du frysa både färdiggräddad och som förgräddat pajdegsskal. Gräddar du pajdegsskalet lätt kan du tina (värma) pajen med frukten, men förkoka gärna frukten i vatten några minuter med litet socker. Låt alltid pajen kallna helt. Förpacka sedan väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.




tisdag 24 december 2013

Dagens recept: Julkaka med nötter

DAGENS RECEPT 13-12-24

JULKAKA MED NÖTTER

En saftig kaka som passar bra att servera som efterrätt om du dränker in den med fruktlag från någon konserverad frukt eller med likör, pressad apelsinsaft eller juice.

1 kaka i en 1½-litersform

6 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
20 g jäst
½ tsk salt
2 msk socker
rivet skal av 1 citron
2 dl grovt hackade nötter
150 g smör eller margarin
3 ägg

ca 1 dl fruktlag, vin eller likör
eller apelsinsaft eller juice


Lägg mjölet i en skål. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en liten skål. Häll på salt och mjölk och rör om tills jästen löst sig. Häll jästblandningen över mjölet och tillsätt sockret, citronskalet samt nötterna.

Smält matfettet och tillsätt det och de lätt uppvispade äggen. Arbeta degen smidig, den blir ganska lös. Häll den i en smord kransform och låt degen jäsa till ungefär sin dubbla storlek. Grädda kakan i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Pröva med sticka.

Låt kakan svalna i formen en stund och stjälp sedan upp den. Om du vill dränka in den häller du fruktlag i botten på formen och lägger tillbaka kakan i den. Stick med en gaffel på ytan och häll litet lag också över kakan. Låt stå en stund så att lagen hinner dras in.

Gott att servera med frukt eller glass.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Enklare:
Baka en vanlig sockerkaka i stället. Blanda i citronskal och nötter. Låt kakan svalna och dränk sedan in den med lag eller likör som i vårt recept.

Snabbare:
Grädda kakan på sockerkaksmix. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Lägg några konserverade aprikoser i botten på den smorda formen. Mosa också 4 - 6 aprikoser och rör ned massan i smeten. Häll smeten i formen och grädda som i vårt recept. Då behöver du inte dränka in kakan efter gräddningen.

Kom ihåg:
Fyll inte formen mer än till 1/3 eller till hälften med smet. Den måste ha plats att jäsa i formen. Om du får för mycket smet till din form, så grädda några små formar (muffinsformar) vid sidan av. De är mycket snabbt gräddade, ca 10 minuter. Stjälp upp dem och servera med frukt och lag som små bakelser.

Du kan blanda russin eller korinter i smeten. Syltade apelsinskal eller körsbär passar också bra.

Tips och idéer:
Om du vill skala nötter snabbt och inte nödvändigtvis vill ha hela kärnor, kan du stöta dem lätt i en mortel så att skalen spricker. Nästan lika effektivt som att använda nötknäckare! Plocka noga bort ytterskalen och stöt sedan sönder nötterna med mortelstöten.

Frys in:
Kakan går fint att frysa. Låt den svalna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Dränk in den med fruktlag när du ska tina och servera den. Förvaringstid ca 4 månader.




måndag 23 december 2013

Dagens recept: Gammaldags efterrätter

DAGENS RECEPT 13-12-23

GAMMALDAGS EFTERRÄTTER

Katrinplommonkompott och inkokt frukt hör till vår barndoms efterrätter. Det kan kanske vara dags att påminna om dem nu till jul - de är inte svåra att laga och blir billiga. Och helt säkert uppskattade!

4 portioner

Katrinplommonkompott:
250 g kärnfria katrinplommon
1 dl vatten
3 msk pressad citronsaft
3 msk socker
rivet skal av ½ citron

Inkokta päronhalvor:
6 päron
2½ dl vatten
1 dl socker
1 bit hel ingefära
2 bitar hel kanel
några hela kryddnejlikor
ev litet sherry, portvin eller madeira


Katrinplommonkompott:
Skölj av katrinplommonen. Koka upp vatten, citronsaft och socker. Lägg ned katrinplommonen och låt det långsamt sjuda ca 5 minuter. Häll upp den i en skål att kallna. Strö över rivet citronskal och låt plommonen stå och dra i lagen ca 1 timme.

Servera med grädde eller gräddmjölk eller ev crème fraîche.


Inkokta päronhalvor:
Skölj och skala päronen. Dela dem i halvor och ta bort kärnhusen.

Blanda vatten, socker och kryddor i en låg kastrull. Låt lagen koka upp och koka några minuter. Lägg ned päronhalvorna, några åt gången, och låt dem långsamt sjuda ca 10 minuter eller tills de är lagom mjuka. Ta efter hand upp dem och lägg dem i en skål.

Koka samman lagen och häll den över päronen. Smaksätt gärna med litet sherry, portvin eller madeira om du så vill.

Låt päronen kallna. Bjud dem med vispad grädde eller glass.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka plommon
Ca 10 minuter att koka päron


Annorlunda:
Lägg de urkärnade katrinplommonen i en liten kruka eller skål. Strö över sockret och häll på citronsaften. Koka upp vattnet och häll det kokande över katrinplommonen. Låt stå 2 dygn.

Festligare:
Stoppa in en hel skalad mandel eller en klick mandelmassa i varje katrinplommon. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Använd konserverade päronhalvor. Använd fruktlagen från päronen och koka dem med kryddor till en simmig lag. Häll den över päronen.

Kom ihåg:
Katrinplommon av flera slag finns i handeln. Några är specialbehandlade, vilket innebär att de är ångade eller förkokta. Denna sort behöver du inte koka.

De flesta katrinplommon som säljs är kärnfria. Använder du katrinplommon med kärnor måste du låta dem ligga i vatten några timmar och sedan kärna ur dem.

Päron mörknar lätt när du skalat dem. Lägg dem gärna i vatten med litet pressad citron, så behåller de sin ljusa färg.

Både katrinplommonkompott och inkokta päron håller sig bra i kylskåp upp till 1 vecka.

Tips och idéer:
Koktiden på päron beror på hur hårda de är och vilken sort du använder. Vissa päron kan behöva koka 15 minuter, andra kan vara färdiga på 5 - 10 minuter. Pröva med sticka.

Koka päronhalvorna i en lag av lingondricka eller äppelmust med litet socker och kryddor som i vårt recept. Det ger en trevlig variant.




söndag 22 december 2013

Dagens recept: Vörtbröd med russin

DAGENS RECEPT 13-12-22

VÖRTBRÖD MED RUSSIN

Vörtbröd hör julen till och det är ett gott bröd som passar inte bara till dopp i grytan. Tyvärr är det svårt att numera få köpa vört och då får vi i stället använda svagdricka och porter.

2 bröd

50 g jäst
1 dl matolja
3 dl porter
3 dl svagdricka
2 tsk salt
1 tsk malda nejlikor
1 msk rivet pomeransskal
1 dl sirap
14 dl rågsikt
2 - 3 dl vetemjöl
1½ dl russin

Pensling:
½ dl vatten
2 msk sirap

russin
pomeransskal


Smula sönder jästen i en bunke. Värm olja, porter och svagdricka till ca 37°. Rör ut jästen i litet av den ljumma vätskan och tillsätt sedan resten av degspadet, kryddorna och sirapen. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Tillsätt 1 dl russin. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt på varm dragfri plats ca 1 timme.

Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Arbeta ut den med händerna eller kavla lätt till en rektangulär kaka. Strö på resten av russinen. Rulla ihop till fasta rullar och lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Pensla lätt med sirapsvatten. Strö över russin och pomeransskal och grädda i ugn vid 200° ca 50 minuter eller tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Pensla då och då under gräddningen med sirapsvattnet.

Låt bröden stå i formarna en stund. Stjälp upp dem och låt dem kallna under formarna eller inlindade i bakduk.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 50 minuter att grädda


Annorlunda:
I vårt recept har vi bakat vörtbrödet på rågsikt och vetemjöl. Du kan baka vörtbröd på grövre mjöl, t ex rågmjöl och grahamsmjöl. Du kan också använda matbrödsmjöl och mjöl av fyra sädesslag. Om du väljer annat mjöl än vi föreslår måste du anpassa mjölmängden och hela tiden ge akt på att degen blir blank och smidig.

Du kan utesluta russinen i degen om du är rädd för alltför sött bröd. Du kan pensla brödet enbart med vatten både under och efter gräddningen.

Kom ihåg:
Om du kan få köpa vört på din ort blir brödet godast med det. Koka ihop vörten en stund så att den blir mer koncentrerad. Låt den svalna till ca 37°. Blanda den med matoljan.

Om du bakar dubbel sats av den här degen och vill grädda alla 4 formarna på en gång i ugnen, bör du från början sätta ugnen på 225 - 250°. Så snart du satt in bröden i ugnen minskar du till 200°. Ugnen kyls nämligen lätt av om du sätter in 4 formar på en gång.

Tips och idéer:
Du kan smaksätta degen med litet färskt rivet citron- eller apelsinskal i stället för pomeransskal.

Om du använder pomeransskal kan du antingen riva dem, som vi föreslår, eller låta dem ligga i ljummet vatten några timmar. Skrapa av det vita från skalen och hacka dem sedan mycket fint. Blanda dem i degen.

Frys in:
Bröden går utmärkt att frysa. Förpacka dem väl i tätt frysemballage sedan de kallnat ordentligt under duk. Förvaringstid ca 5 månader.




lördag 21 december 2013

Dagens recept: Festlig skaldjurssoppa

DAGENS RECEPT 13-12-21

FESTLIG SKALDJURSSOPPA

En god fisksoppa är en fin måltid i sig och behöver inte följas av någon annan rätt, möjligen en efterrätt, som kan vara matig. Det är viktigt med fisk också under julen som motvikt mot allt det feta.

4 portioner

2 - 3 torskfiléer, ca 300 g
1 liten purjolök
1 bit morot, ca 50 g
1 bit rotselleri, ca 25 g
1 l vatten
2 tsk salt

2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 1 l fiskbuljong
300 g rensade räkor
2 krm basilika
strimlat salladsblad
1 äggula
1 dl crème fraîche


Skölj fisken och dela den i mindre bitar. Ansa purjolöken, skölj och strimla den. Skala och strimla morot och selleri. Koka upp vatten och salt. Lägg i grönsakerna och låt dem koka ca 10 minuter. Lägg då ned fisken och låt det hela koka på svag värme ca 15 minuter.

Sila buljongen och ta vara på fiskbitarna. Fräs samman matfett och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull eller gryta. Späd med fiskbuljong, litet i sänder, till en slät jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt räkor, basilika och strimlat salladsblad. Låt soppan precis sjuda upp. Lägg i fiskbitarna.

Vispa eller rör samman äggula och crème fraîche i en soppskål. Häll över den varma soppan och servera, gärna med vitt bröd, gärna med vitlökssmör eller dillsmör.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka


Snabbare:
Använd fiskbuljong på tärning i stället för att koka fiskfiléer som i vårt recept. Men lägg gärna i en eller två fiskfiléer i bitar och låt dem koka i soppan några minuter.

Billigare:
Musslor blir billigare än räkor och passar utmärkt i den här soppan. Smaksätt då gärna med litet timjan.

Annorlunda:
Servera soppan med klickar av crème fraîche som är smaksatt med rikligt med dill och gärna lite curry.

Kom ihåg:
Låt aldrig en fiskbuljong - framför allt om du kokar den på skrovet och huvud m m av fisk - koka för länge. Den kan då lätt bli besk.

Räkskalen kan du koka av några minuter i vatten med en skiva lök och några vitpepparkorn. Det ger en fin buljong som du kan använda i soppan. Använd inte salt, då räkskalen är salta.

Tips och idéer:
De yttre bladen från isbergssallad eller annan sallad kan du strimla och lägga i en soppa, en gryta eller en stuvning. De ger både litet vitaminer och mineralämnen och dessutom litet färg åt rätten.

Frys in:
Laga gärna stor sats av soppan och frys in för kommande behov. Men red då inte av den med äggula och crème fraîche. Det blir bäst att göra när du tinat och värmt soppan. Sätt då till räkorna också. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.




fredag 20 december 2013

Dagens recept: Purjosill med curry

DAGENS RECEPT 13-12-20

PURJOSILL MED CURRY

Kombinationen purjolök och curry ger en sill som har annorlunda men mycket god smak. Du kan också smaksätta sillen med litet stötta senapsfrön. God och hållbar julsill.

4 portioner

3 sillfiléer
2 purjolökar
½ - 1 tsk curry

Lag:
1½ dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit
5 - 6 stötta vitpepparkorn
5 - 6 stötta kryddpepparkorn


Vattna ur sillfiléerna över natten. Ta upp dem, torka av dem och skär dem i jämna bitar, ca 2 cm breda.

Skölj och skiva purjolöken. Blanda samman vatten, socker och ättika till en lag. Rör om väl så att sockret löser sig. Tillsätt stött vit- och kryddpeppar.

Varva i en kruka sill, purjolök och currypulver. Häll över lagen. Låt sillen stå 1 dygn i kylskåp att mogna.

Gott att servera med nykokt skalpotatis, mörkt bröd och smör och ost.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 8 timmar att blötlägga
Ca 1 dygn i kylskåp


Snabbare:
Det finns färdiga urvattnade sillfiléer att köpa på burk för den som vill lägga in sill snabbt och enkelt. I en burk finns 2 - 3 filéer beroende på hur stora de är. Gör som i vårt recept och häll lagen över den skurna sillen. Låt stå 1 dygn i kylskåp.

Kom ihåg:
Idag säljs salt sill mera sällan i lös vikt. Du kan köpa den på burk men också i plastpåsar. Den säljs både hel och filéad, ibland också urvattnad, färdig att använda.

Om du köper urvattnad sill bör du ändå skölja av den och torka den eller låta den rinna av väl, innan du använder den.

Om du väljer hel sill bör du vattna ur den 1 dygn. Använder du filéad sill räcker det att vattne ur den över natten. Men välj en stor bunke att vattna ur sillen i och ta rikligt med vatten.

Tips och idéer:
Du kan varva sillen med finhackad rödlök eller gul lök i stället för purjolök. Du kan också blanda i några hela nejlikor och 1 - 2 krossade lagerblad.

Det är bäst att stöta pepparkornen, det ger kraftigast smak.



torsdag 19 december 2013

Dagens recept: Goda julbröd

DAGENS RECEPT 13-12-19

GODA JULBRÖD

Kusar av god vetedeg hör julen till. Det börjar med den traditionen förresten redan vid Lucia. Här har vi varierat genom att strö sesamfrön eller vallmofrön över dem före gräddningen.

48 kusar

50 g jäst
200 g smör eller margarin
½ tsk salt
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
2 sockerbitar
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
2 - 3 msk sesamfrön eller vallmofrön


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt salt och mjölk och värm blandningen till fingervärme. Rör ut jästen i litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.

Stöt saffranet i en mortel med bitsockret. Tillsätt detta och rör i strösockret. Arbeta in mjölet litet i sänder till en blank och smidig deg. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 30 minuter, övertäckt med en bakduk.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i fyra delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla ut dem till längder och forma dem till kusar. Lägg dem på smord plåt och täck med bakduk. Låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön.

Grädda i ugn vid 250° ca 8 minuter per plåt tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Låt dem kallna på galler under duk.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 8 minuter/plåt att grädda


Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Följ då anvisningen på förpackningen men tillsätt saffran som i vårt recept. Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut den direkt till kusar. Låt dem jäsa på plåt. Pensla och grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Använd hälften vetemjöl, hälften matbrödsmjöl till degen. Smaksätt degen med litet rivet citron- eller apelsinskal. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
En jäsdeg måste alltid få jäsa på varm, dragfri plats. Täck över den med handduk eller bakduk. Mjöla ytan lätt innan du ställer degen på jäsning.

Använder du vanlig pressjäst får degspadet inte vara varmare än ca 37°. Använder torrjäst måste degspadet vara varmare, ca 45°.

Tips och idéer:
Baka ut degen till små runda bullar. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda ca 5 minuter vid 250°. Detta blir små trevliga frukostbullar. Du kan smaksätta degen med 2 tsk stött kardemumma i stället för saffran, som är mycket dyrt. Du kan blanda 1 dl russin eller korinter i degen och gärna också ½ - 1 dl skalad, hackad mandel.

Frys in:
De här bröden kan du baka i god tid före jul och frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka några stycken i varje plastpåse så blir de lättare att hantera. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.