fredag 18 oktober 2013

Dagens recept: Fin räksoppa

DAGENS RECEPT 13-10-18

FIN RÄKSOPPA

En fin räksoppa är bland det godaste i soppväg. Genom att laga soppa av räkorna kan man få dem att räcka till många och med gott bröd och smör till blir alla mätta och belåtna. Bra bjudmat en kulen höstkväll.

4 portioner

500 g färska räkor eller motsvarande mängd
rensade frysta räkor
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 1/4 l fiskbuljong och ev räkspad blandat
salt
1 krm vitpeppar
1 äggula
1 dl vispgrädde
3 msk hackad dill
1 msk pressad citronsaft

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Använder du färska räkor så skala dem. Skölj skalen snabbt. Lägg dem i en kastrull med litet vatten, 1 skiva lök och några dillkvistar. Låt det hela koka upp och långsamt koka en stund, 15 minuter eller längre. Sila upp spadet och använd det till soppan.

Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med fiskbuljong och spadet från räkorna, litet i sänder, till en slät och jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter. Smaksätt ev med salt och litet vitpeppar.

Vispa upp äggulan med grädden. Tillsätt räkor, dill och citronsaft till soppan och låt den snabbt få ett uppkok. Rör försiktigt ned ägg-gräddblandningen. Soppan får inte koka mer, bara tjockna. Du kan också hälla den heta soppan över äggblandningen i en soppskål. Vispa kraftigt.

Servera genast med gott bröd och ost.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka


Festligare:
Du kan smaksätta soppan med litet vitt vin eller sherry. Du kan också bjuda den med små, smörstekta brödkrutonger som du doppar i klippt dill medan de ännu är varma. Du kan smaksätta soppan med 2 msk riven ädelost eller 2 msk parmesan- eller Cheddarost.

Annorlunda:
Byt ut hälften av räkorna mot 1 burk musslor i vatten (225 g). Använd musselspadet att späda soppan med. Du kan smaksätta soppan med 2 msk riven rå lök och 2 krm timjan. Om du vill kan du också smaksätta med vitt vin. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Använd räksoppa på burk eller i påse. Följ anvisningen på förpackningen. Tillsätt 200 g färska rensade räkor och 3 msk klippt dill till soppan. Smaksätt gärna med litet pressad citronsaft.

Kom ihåg:
Skaldjur som krabba, räkor, hummer eller musslor får aldrig koka, de blir då sega och nästan träiga. Lägg ned dem mot slutet av tillagningen och låt dem bara bli genomvarma.

Djupfryst dill går utmärkt att använda i stället för färsk. Skrapa med en matsked direkt ur förpackningen så mycket som du beräknar gå åt. Förslut väl och lägg genast tillbaka resten i frysen.

Du kan använda crème fraîche i soppan i stället för vispgrädde. Tillsätt den när soppan är färdig, den får inte koka.

Tips och idéer:
Kom ihåg att torkade kryddörter som dill, persilja m m alltid ska förvaras svalt och mörkt. De torkar annars ut mycket lätt, förlorar smak, färg och arom och smakar nästan "hö".

Skaldjur som färska räkor, krabba eller hummer har kort hållbarhet. De ska användas samma dag de inköpts. Får de ligga blir de lätt skämda och kan lätt orsaka svåra matförgiftningar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar