onsdag 17 juli 2013

Dagens recept: Skinkrulader med dragon

DAGENS RECEPT 13-07-17

SKINKRULADER MED DRAGON

Till denna rätt kan man använda antingen benfri skinka av innanlår - det är det magraste alternativet - eller också skivor av magert bogfläsk. Vilket man väljer är en pris- och smakfråga, men gott blir det.

4 portioner

4 skivor benfritt fläskkött av innanlår, ca 500 g
4 skivor rökt skinka, ca 100 g
1 krm svartpeppar
4 krm söndersmulad dragon
2 msk smör eller margarin
1 msk finhackad persilja
1 msk pressad citronsaft
2 dl buljong

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
3 dl buljong till spädning.


Putsa fläskköttsskivorna och klipp av ev svål på den rökta skinkan. Lägg en skiva rökt skinka på varje skiva fläskkött. Strö över svartpeppar och dragon. Rulla ihop köttskivorna till rulader och fäst ihop med en tandpetare.

Bryn fettet i en stekpanna. Lägg i ruladerna och bryn dem väl runt om på ganska svag värme. Strö över persilja och tillsätt citronsaften. Späd med buljongen. Lägg lock på stekpannan och låt ruladerna långsamt steka på svag värme ca 15 minuter.

Ta upp ruladerna och lägg dem på varmt fat. Sila över skyn. Servera ruladerna genast, gärna med kokt broccoli eller blomkål, kokt potatis eller ris, marinerade tomater eller inlagd gurka.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka


Enklare:
Uteslut den rökta skinkan och gör ruladerna på enbart färskt fläskkött.

Billigare:
Använd skivor av magert bogfläsk. Uteslut den rökta skinkan men lägg gärna i 1 msk rårivet äpple i varje rulad.

Andra fyllningar som är lätta och billiga är:

Rårivna morötter blandade med litet rårivet selleri

eller

innanmätet från 1 isterband blandat med 2 msk finhackad persilja

eller

Keso blandad med finklippt gräslök.

Beräkna 2 msk fyllning till varje rulad.

Festligare:
Fyll ruladerna med god svampstuvning

eller

lätt stuvad sparris

eller

finstrimlade kronärtskocksbottnar från burk, blandade med hollandaise. Beräkna 2 msk fyllning till varje rulad.

Kom ihåg:
Man kan variera kryddor efter önskan och tillgång till denna rätt. Färska kryddörter är särskilt bra, men givetvis går torkade utmärkt. Du måste ta minst dubbla mängden färska kryddörter mot torkade (2 - 3 tsk färska motsvarar 1 tsk torkade).

Basilika, oregano, timjan eller mejram är goda kryddor till skinka.

Kapris och citron är också gott till denna rätt. Fyll då ruladerna med ca ½ tsk finhackad kapris per rulad och pressa sedan 3 - 4 msk citron över rätten i stekpannan.

Tips och idéer:
Kom ihåg att när du kryddar en maträtt så ska kryddorna hjälpa till att framhäva den naturliga smaken hos maten. Överkrydda därför inte. Var också sparsam med salt. Det är alltid lättare att salta på en rätt efteråt än att få en för salt rätt ätbar. Dessutom har salt en viss negativ inverkan i kroppen. Använder man kryddörter behöver man egentligen inte salta maten alls.

Frys in:
Om man kan köpa benfri skinka till specialpris är det lämpligt att frysa in en del. Man kan då dels frysa skinkan hel i bitar, men kan också förbereda rulader. Fyll ruladerna och förpacka dem en och en. Förvaringstid högst 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar