fredag 24 maj 2013

Dagens recept: Kokt sparris med citronsmör

DAGENS RECEPT 13-05-24

KOKT SPARRIS MED CITRONSMÖR

Bland de vårprimörer som fortfarande är primörer hör sparrisen till de främsta. Den har en kort säsong och hör till de verkliga delikatesserna bland grönsaker. Ofta kan man köpa s k osorterad sparris till specialpris.

4 portioner

Ca 1 kg färsk sparris
vatten
2 tsk salt/l vatten

Citronsmör:
125 - 150 g smör
1 - 2 msk färskpressad citronsaft

Garnering:
ev hårdkokt, hackat ägg
citronskivor


Skölj sparrisen. Skär av den nedre delen vid rotänden. Skrapa den med vass kniv eller skala den mycket tunt med potatisskalare. Bunta gärna ihop sparrisstjälkarna, ca 10 i varje bunt, med ett tunt bomullssnöre. De går då lättare att lyfta upp ur kokvattnet.

Koka upp vatten och salt i en låg, rymlig kastrull. Lägg i sparrisen, vattnet ska precis täcka den. Koka upp det hela och låt sparrisen koka på jämn värme. Koktiden varierar med hur tjock sparrisen är och hur nyskördad den är. Tunna stjälkar kan bli färdiga på ca 15 minuter, grövre stjälkar kan behöva upp till 30 minuter.

Gör citronsmöret: Rör smöret mjukt och smaksätt det med citronsaften. Lägg upp det i en skål.

Ta upp sparrisen och låt den rinna av väl, gärna på en handduk eller servett. Servera den rykande varm med smöret, ev också med hårdkokt, hackat ägg. Garnera med citronskivor.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Annorlunda:
Sparris hör till de dyrare grönsakerna. Du kan använda burksparris och servera enligt vårt recept. Det finns både vit och grön sparris på burk. Koka ihop spadet något innan du lägger ned sparrisen. Värm den på svag värme bara tills den är genomvarm. Lyft upp den och låt den rinna av.

Gratinerad sparris
är en annan variation. Lägg färsk kokt eller konserverad sparris på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över riven ost, gärna cheddar, och litet parmesan. Gratinera i ugn vid 250 grader ca 10 minuter tills osten smält och fått lätt färg.

Marinerad sparris
är gott som sallad. Lägg den väl avrunna sparrisen på ett fat. Häll över en marinad av 3 msk nypressad citronsaft, 2 krm salt, 3 msk olja, 2 msk finhackad persilja eller gräslök och 1 - 2 hårdkokta, hackade ägg. Låt stå kallt minst 2 timmar. Servera.

Kom ihåg:
Om du har ett grönsaksgaller eller en ånginsats till din kastrull kan du lägga sparrisen på den, när du kokar den. Då behöver du inte bunta ihop den. Det går lätt att lyfta upp gallret ur kastrullen.

Om du har sparris som är olika grov, så bunta ihop de smala stjälkarna för sig och de grövre för sig. Lägg ned de grövre stjälkarna först och låt dem koka ca 10 minuter, lägg sedan ned de övriga. På så sätt blir all sparris färdig på en gång och du behöver inte riskera att några blir överkokta.

Gott att servera till nykokt sparris är också en hollandaisesås eller en skummig smörsås med citronsmak.

Tips och idéer:
När du äter sparris börjar du med att doppa knoppänden i smöret eller den sås du valt. Håll i nedre delen - du får använda fingrarna - och ät sedan sparrisen från toppen mot rotänden.

Sparris mörkfärgar silver och silver kan dessutom ge sparrisen en lätt bismak. Använd därför gärna rostfritt när du serverar sparris.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar