lördag 10 augusti 2024

Kycklingfilé med morötter och löksky

KYCKLINGFILÉ MED MORÖTTER OCH LÖKSKY

2 portioner

2 kycklingbröstfiléer, ca 300 g
1 msk smör till stekning
salt, peppar
200 g morötter
½ tsk torkad timjan

Löksky:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 msk smör till stekning
1 msk vitvinsvinäger
2½ dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk hackad färsk timjan
eller ½ tsk torkad

Tillbehör:
skalad potatis


Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen och pressa vid servering.

Bryn kycklingen i ½ msk smör. Salta och peppra och lägg i en ugnsform. Skala och skär morötterna i stavar. Stek i resterande smör i pannan tills de fått litet färg. Salta, peppra och strö över timjan under stekningen. Lägg bredvid kycklingen i formen. Tillaga klart i ugnen ca 15 minuter. Kycklingens innertemperatur ska vara över 67 grader och köttsaften ska vara klar.

Löksky:
Finhacka lök och vitlök. Stek dem med sockret i smör i en kastrull. Låt det karamellisera och bli lite brunt. Häll på vinäger, vatten och fond. Låt koka ihop ca 10 minuter. Vänd ner timjan och lite salt.

Servera kycklingen med morötter, pressad potatis och löksky.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar