fredag 20 februari 2015

Dagens recept: Kyckling i panna

DAGENS RECEPT 15-02-20


KYCKLING I PANNA

Kyckling är alltid kyckling och är älsklingsrätten för många. Här steker vi den i panna ovanpå spisen och bjuder den med en läcker paprikasås spetsad med litet sherry.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
2 msk smör eller margarin

Sås:
ca 2 dl steksky
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
½ tsk paprikapulver
2 msk sherry
2 msk crème fraîche


Låt ev djupfryst kyckling tina. Dela kycklingen i mindre bitar. Blanda salt, peppar och paprika och gnid in kycklingen med blandningen. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn kycklingbitarna väl runt om, så att de blir vackert bruna. Minska värmen och låt kycklingen eftersteka under lock, men utan spädning, ca 20 minuter eller tills den känns mör.

Ta upp kycklingen och håll den varm. Vispa ur stekpannan med ca 2 dl vatten eller buljong. Sila upp skyn i en kastrull och red av den med vetemjölet utrört i litet grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt resten av grädden och smaksätt såsen med paprika och sherry. Rör till sist ned crème fraîche.

Servera kycklingen med ärter, nykokt potatis eller ris och den goda såsen.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att steka
Ca 10 minuter att göra sås


Annorlunda:
Om du vill kan du steka kycklingen i ugn på ett ugnssäkert fat. Lägg då de kryddade kycklingdelarna på fatet, klicka över litet matfett och stek i ugn vid 175 grader ca 35 minuter utan att späda. Ta ut fatet ur ugnen och pensla kycklingen med litet soya blandat med smält matfett eller olja, det ger fin färg. Sätt in fatet i ugnen igen och låt kycklingen steka ytterligare ca 10 minuter. Ta upp kycklingen och sila upp den sky som bildats. Späd den med buljong och gör såsen som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du bör inte ha för stark värme när du bryner kyckling. Minska därför värmen under stekpannan när matfettet fått fin färg. Paprikapulver blir också bränt mycket snabbt och ger då en besk bismak åt rätten. Om du är osäker kan du krydda kycklingen efter bryningen.

Det går utmärkt att steka kyckling på svag värme utan vätska. Kycklingen avger lagom fuktighet och blir mör och god, den behåller alla fina smakämnen.

Tips och idéer:
Om du väljer djupfryst kyckling bör du låta den tina i sin förpackning. Det tar ganska lång tid - i kylskåp ca 20 timmar, i kallt vatten ca 3 timmar och framme i rumstemperatur ca 7 timmar. Om du låter den tina i rumstemperatur så lägg den på en bricka på dubbelt hushållspapper.

Frys in:
Laga gärna stor sats av den här rätten eftersom den är så enkel att laga till. Frys in en del. Förpacka väl i aluminiumformar. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar