DAGENS RECEPT 15-02-21
FISKFÄRSBIFFAR
Pröva någon gång att laga färsbiffar av malet fiskkött, krydda dem med örtkryddor och servera dem med en hemlagad remouladsås. Det blir en rätt som alla i familjen uppskattar.
4 portioner
Ca 700 g fiskfiléer av torsk, hoki eller kolja
2 msk maizena
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk hackad persilja
1 msk finklippt gräslök
litet vetemjöl
2 - 3 msk smör eller margarin
Garnering:
citronskivor
Remouladsås:
1½ dl gräddfil
1½ dl crème fraîche
1 msk hackad persilja
2 msk hackad ättiksgurka
1/4 - ½ tsk curry
½ tsk salt
ev vitpeppar
Mal fiskfiléerna i köttkvarn eller mixer. Tillsätt maizena, salt och svartpeppar. Blanda till sist i persilja och gräslök och arbeta samman färsen. Forma den till 8 jämna, runda bullar och lägg dem på mjölat skärbräde. Hacka dem lätt med en kniv och forma dem till biffar. Dofta över litet extra vetemjöl.
Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i några fiskbiffar åt gången. Stek dem vackert bruna på ena sidan, vänd och stek på andra sidan. Sammanlagd stektid ska vara ca 10 minuter.
Gör remouladsåsen. Blanda snabbt samman alla ingredienserna i en skål. Smaksätt såsen väl.
Lägg upp biffarna på varmt fat och garnera med citronskivor. Bjud biffarna med kokt potatis, kokta glaserade morötter i skivor och remouladsåsen.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Variation:
Blanda 1 dl finrivna, råa morötter i färsen. Tillsätt 1 - 2 msk maizena extra då morötterna gör färsen lösare. Smaksätt med litet finriven muskotnöt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör färsbiffarna enligt vårt recept men servera dem med sparrissås. Smält då 2 msk smör eller margarin i en tjockbottnad kastrull. Rör i 3 msk vetemjöl och tillsätt ca 1 dl sparrisspad. Späd med mjölk eller kaffegrädde till lagom såskonsistens. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaksätt den med salt och vitpeppar och blanda till sist i 1 liten burk knoppsparris.
Kom ihåg:
I vissa fiskaffärer kan man köpa färdigmald fiskfärs. Krydda den då enligt vårt recept och blanda i maizena- eller potatismjöl.
Du får en fastare färs om du använder gädda eller gös.
Tips och idéer:
Fiskfärs har kortare hållbarhet än köttfärs. Se därför till att inte mala fisken förrän strax innan du beräknar att steka och servera biffarna.
Du kan använda potatismjöl i stället för maizena i färsen. Du kan också tillsätta 1 eller 2 äggvitor, då håller färsen ihop fint under stekningen.
Frys in:
Det går fint att frysa färdiga fiskfärsbiffar. Lägg dem först på ett skärbräde och låt detta stå i frysen 1 timme. Ta sedan ut biffarna och förpacka dem i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
FISKFÄRSBIFFAR
Pröva någon gång att laga färsbiffar av malet fiskkött, krydda dem med örtkryddor och servera dem med en hemlagad remouladsås. Det blir en rätt som alla i familjen uppskattar.
4 portioner
Ca 700 g fiskfiléer av torsk, hoki eller kolja
2 msk maizena
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk hackad persilja
1 msk finklippt gräslök
litet vetemjöl
2 - 3 msk smör eller margarin
Garnering:
citronskivor
Remouladsås:
1½ dl gräddfil
1½ dl crème fraîche
1 msk hackad persilja
2 msk hackad ättiksgurka
1/4 - ½ tsk curry
½ tsk salt
ev vitpeppar
Mal fiskfiléerna i köttkvarn eller mixer. Tillsätt maizena, salt och svartpeppar. Blanda till sist i persilja och gräslök och arbeta samman färsen. Forma den till 8 jämna, runda bullar och lägg dem på mjölat skärbräde. Hacka dem lätt med en kniv och forma dem till biffar. Dofta över litet extra vetemjöl.
Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i några fiskbiffar åt gången. Stek dem vackert bruna på ena sidan, vänd och stek på andra sidan. Sammanlagd stektid ska vara ca 10 minuter.
Gör remouladsåsen. Blanda snabbt samman alla ingredienserna i en skål. Smaksätt såsen väl.
Lägg upp biffarna på varmt fat och garnera med citronskivor. Bjud biffarna med kokt potatis, kokta glaserade morötter i skivor och remouladsåsen.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Variation:
Blanda 1 dl finrivna, råa morötter i färsen. Tillsätt 1 - 2 msk maizena extra då morötterna gör färsen lösare. Smaksätt med litet finriven muskotnöt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör färsbiffarna enligt vårt recept men servera dem med sparrissås. Smält då 2 msk smör eller margarin i en tjockbottnad kastrull. Rör i 3 msk vetemjöl och tillsätt ca 1 dl sparrisspad. Späd med mjölk eller kaffegrädde till lagom såskonsistens. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaksätt den med salt och vitpeppar och blanda till sist i 1 liten burk knoppsparris.
Kom ihåg:
I vissa fiskaffärer kan man köpa färdigmald fiskfärs. Krydda den då enligt vårt recept och blanda i maizena- eller potatismjöl.
Du får en fastare färs om du använder gädda eller gös.
Tips och idéer:
Fiskfärs har kortare hållbarhet än köttfärs. Se därför till att inte mala fisken förrän strax innan du beräknar att steka och servera biffarna.
Du kan använda potatismjöl i stället för maizena i färsen. Du kan också tillsätta 1 eller 2 äggvitor, då håller färsen ihop fint under stekningen.
Frys in:
Det går fint att frysa färdiga fiskfärsbiffar. Lägg dem först på ett skärbräde och låt detta stå i frysen 1 timme. Ta sedan ut biffarna och förpacka dem i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar