måndag 19 maj 2014

Ungersk kalvgulasch

UNGERSK KALVGULASCH

Så här smakar gulasch när den är som bäst. Mört kalvkött och mycket paprika ger den rätta, ungerska smaken.

4 portioner

700 g benfritt kalvkött av
innanlår, bringa eller högrev
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd, 1 gul och 1 grön paprika
2 msk smör eller margarin
2 dl köttbuljong av tärning
eller 1 msk fond + 2 dl vatten
1 tsk kumminfrön
1 tsk starkt paprikapulver
salt, vitpeppar
1 knippa gräslök
4 msk gräddfil


Skär köttet fritt från fett och senor och skär det sedan i 3 cm stora kuber. Skala och halvera schalotten- och vitlöken. Skär i fjärdedelar på längden. Skölj och kärna ur paprikorna och skär i cm-tjocka strimlor. Värm upp matfettet i en panna och bryn köttet portionsvis i oljan på stark värme. Ta upp köttet när det fått en fin yta. Tillsätt schalottenlök, vitlök och paprika i det resterande matfettet och låt grönsakerna steka en liten stund.

Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med kryddorna och häll i buljongen. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 45 minuter tills köttet är mört och mjukt. Skölj och torka av gräslöken och hacka den fint. Rör om i gräddfilen och ringla den sedan över gulaschen. Strö över gräslöken.

Servera gulaschen genast med mycket potatis, pasta eller ris.


Tid för tillagning: Ca 1 timme och 20 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar