ROTFRUKTSGRATÄNG MED KASSLER
OCH GRÖNKÅL
6 - 8 portioner
1 kg mjölig potatis
4 morötter
400 g kålrot
2 gula lökar
2 vitlökar
150 g grönkål
salt, peppar
650 g kassler
3 dl mjölk
3 dl grädde
40 g fryst persilja
150 g riven lagrad ost
olja till stekning
Tillbehör:
grönkål eller persilja
sallad
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en stor ugnsform eller en långpanna med litet olja.
Skala potatis, morot och kålrot och skiva tunt på mandolin eller med kniv. Lägg i formen. Skala och strimla lök, vitlök och grönkål. Hetta upp en stekpanna och fräs i litet olja tills löken har blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar. Vänd sedan ner i formen.
Strimla kasslern och vänd ner den i formen. Blanda mjölk, grädde och persilja och smaka av med salt och peppar. Häll i formen och blanda ordentligt så att allt fördelar sig jämnt. Tryck till och strö över riven ost. Tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme. Känn med sticka att både kålrot och potatis är mjuka. Toppa med finhackad grönkål eller persilja och servera gärna med sallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar