lördag 10 augusti 2024

Krämig kycklingpanna med äppelcider

KRÄMIG KYCKLINGPANNA MED ÄPPELCIDER

Festlig kycklinggryta där lårfiléer får puttra i en härlig gräddsås med äppelcider och senap.

4 portioner

600 g kycklinglårfiléer
1 msk smör till stekning
½ tsk olja till stekning
salt, peppar
3 dl alkoholfri äppelcider
600 g potatis och/eller blandade rotfrukter
3 dl vispgrädde
1 dl grovkornig senap
½ dl koncentrerad kycklingfond
1 litet knippe färsk timjan, repad och hackad


Torka av kycklinglårfiléerna och veckla ut dem. Stek dem gyllene i en stekpanna med smör, olja, salt och peppar. Om filéerna är stora så bryn dem i omgångar. Eftersom de krymper vid tillagningen kan du lägga allt i en stekpanna efter att det är brynt och fortsätta tillagningen.

När lårfiléerna är genomstekta och har fin färg, efter ca 30 minuter, häll på äppelcidern och låt filéerna bräsera under lock ca 15 minuter på medelvärme. Det ska bubbla i pannan men inte stormkoka.

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och dela potatis och/eller rotfrukter i mindre bitar. Lägg bitarna i en ugnsform med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen tills allt är gyllene, 35 - 45 minuter. Lyft upp kycklingen ur pannan och varmhåll i ugn eller under folie.

Vispa i grädde, senap, fond och timjan (spara litet timjan till garnering) i pannan. Låt såsen sjuda ihop 5 - 7 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Eventuellt behövs mer senap, cider eller fond. Lägg ner kycklingen i såsen och se till att allt är genomvarmt. Strö över den sparade timjanen och servera med den rostade potatisen/rotfrukterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar