torsdag 19 februari 2015

Dagens recept: Omelett med böckling

DAGENS RECEPT 15-02-19


OMELETT MED BÖCKLING

Lätt, snabblagad och god är denna omelett med böckling och mycket gräslök. Bra lunch- eller kvällsrätt för alla. Servera gott mörkt bröd till.

2 portioner

4 ägg
2 msk vatten
2 msk grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 - 3 böcklingar
2 msk klippt gräslök
2 msk smör eller margarin


Börja med att rensa böcklingarna och ta ut dem i filéer, om du inte köper färdigfiléade.

Vispa snabbt upp äggen och tillsätt vatten, grädde och kryddor. Hetta upp en omelettpanna eller stekpanna och bryn matfettet lätt. Häll i omelettsmeten och rör med hjälp av en gaffel samman smeten mot mitten, så snart den börjat stelna. Lägg på böcklingarna, strö över gräslök och låt omeletten grädda färdigt.

Servera direkt ur stekpannan.


Ca 15 minuter att tillaga


Variation:
Du kan byta ut böcklingen i receptet mot t ex

1 liten burk musslor
eller
200 g rensade färska räkor
eller
4 msk hackat blandat kryddgrönt
eller
1 liten burk sparris
eller
1 finstrimlad röd eller grön paprika.

Gör alltid i ordning fyllningen innan du häller omelettsmeten i pannan.

Kom ihåg:
En vanlig stekpanna är lagom för en omelett på 4 ägg. Därför måste du grädda 2 omeletter till 4 portioner.

Beräkna medelstora ägg till omeletten. Ägg storlekssorteras och säljs i butikerna i speciella förpackningar. 1 medelstort ägg väger ca 60 g.

Om du har en eller annan äggvita eller äggula kvar i kylskåpet, kan du med fördel använda dem i en omelett.

Förvara hela ägg i kylskåpet i sin kartong, men vänd gärna kartongen upp och ned någon gång.

Tips och idéer:
Goda kryddor till omeletter är t ex curry (passar bra till fisk och skaldjur), eller senapspulver (gott till skinkrester och korvstrimlor), eller pepparrot (gott om du använder rökt kött, t ex hamburgerkött eller rökt renstek som fyllning i omeletten).


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar