lördag 20 december 2014

Lökpaj

LÖKPAJ

6 portioner

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:
5 gula lökar
smör eller margarin
3 ägg
2 dl vispgrädde
3 dl riven ost, t ex lagrad Grevé
½ tsk salt


Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Skala och skiva löken och fräs den lätt i litet matfett i en stekpanna. Fördela löken i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugnen ytterligare 20 - 25 minuter, tills äggstanningen har stelnat och fått färg.

Servera med en sallad och ev rökt skinka.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar