måndag 19 maj 2014

Jägargryta

JÄGARGRYTA

4 personer

100 g lättrökt bacon
500 g viltkött (rådjur, äg,
ren) av rygg, bringa eller bog
vetemjöl, salt, peppar
2 gula lökar
50 g smör eller margarin
2 dl buljong (tärning)
2 dl rödvin
3 morötter
4 potatisar
250 g champinjoner eller
kantareller, färska eller
motsvarande mängd på burk
1 dl gräddfil
(klippt persilja)


Skär baconet i tärningar och fräs det gyllenbrunt i litet av matfettet. Ta upp baconfräset och lägg i resten av matfettet i stekgrytan. Putsa köttet, skär det i stora tärningar och vänd dem i väl kryddat mjöl. Bryn köttet väl runt om, lägg därefter i den skurna löken och låt den ta färg. Häll på buljong och rödvin och låt köttet småkoka under lock ca 20 minuter. Tillsätt skivade morötter och potatisar.

Lägg i svampen i grytan de sista 5 minuterna och rör samtidigt ned gräddfilen. Smaka av såsen till serveringen och strö ev klippt persilja över grytan. Rårörda lingon eller rönnbärsgelé smakar fint till.

Variation:
Rör ned litet gräddost eller fet mjukost i köttskyn i stället för gräddfil. Viltsmaken kan framhävas ytterligare genom att några krossade enbär läggs i grytan och skyn smakas av med litet smulad ädelost.


Tid för tillagning: Ca 1 timme och 10 minuter.


Från Hemmets Journal kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar