måndag 19 maj 2014

Italienska köttbullar

ITALIENSKA KÖTTBULLAR

I Italien kryddar man färsen annorlunda än vad vi är vana vid. Dessa läckra små köttbullar har en spännande smak av vitlök, rosmarin och timjan. Späder man med kolsyrat vatten får man en mycket lätt och porös färs.

4 - 5 portioner

250 g nötfärs
250 g fläskfärs
(eller 500 g blandfärs)
3 msk vitt okryddat ströbröd
2 - 2½ dl Ramlösa, soda- eller
vichyvatten
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk finhackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk rosmarin
½ tsk timjan
2 finhackade tomater
2 msk smör eller margarin

Gott att äta till:
Stuvade bönor och bröd.


Blanda färsen i en skål. Tillsätt ströbrödet och späd med litet av vattnet. Tillsätt salt, svartpeppar, lök, vitlök, rosmarin och timjan. Arbeta in kryddorna och späd med mer vatten. Tillsätt till sist tomaterna. Späd sedan med resten av vattnet till en smidig färs. Är tomaterna mycket saftiga kan man minska något på mängden vatten.

Provstek en liten köttbulle. Anpassa kryddning och spädning efter smak. Forma sedan färsen till små jämna köttbullar och stek dem vackert bruna i litet matfett i en stekpanna. Lägg upp köttbullarna på varmt fat. Vispa ur stekpannan med litet vatten och häll skyn över köttbullarna vid serveringen.


Tid för tillagning: Ca 40 minuter.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar