BONDHUSTRUNS KALVGRYTA
En gammaldags kalvrätt, som är mycket enkel att tillreda. Morötterna i kombination med dragonkryddningen ger en alldeles speciell, litet annorlunda smak.
4 portioner
100 g rökt sidfläsk
ca 1 kg kalvkött med ben av
bog eller tunnbringa
1 gul lök
ev 1 msk smör eller margarin
4 dl buljong
ca 200 g morötter i tärningar
salt
1 tsk dragon
1 krm vitpeppar
2 msk finklippt persilja
Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker,
som t ex blomkål eller brysselkål.
Skär det rökta fläsket i strimlor. Lägg det i en kall gryta och låt det fräsa upp på svag värme. Skär kalvköttet i tärningar. Skala och hacka löken. Bryn sedan kalvkött och lök i grytan, ev med tillsats av litet matfett. Häll i buljongen och låt köttet eftersteka tills det är mört, 45 - 60 minuter.
Efter drygt halva tiden tillsätter man morötterna och kryddar med salt, dragon och vitpeppar. Var försiktig med saltet - rökt fläsk brukar vara ganska salt i sig självt. Strö persiljan över den färdiga rätten.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme.
En gammaldags kalvrätt, som är mycket enkel att tillreda. Morötterna i kombination med dragonkryddningen ger en alldeles speciell, litet annorlunda smak.
4 portioner
100 g rökt sidfläsk
ca 1 kg kalvkött med ben av
bog eller tunnbringa
1 gul lök
ev 1 msk smör eller margarin
4 dl buljong
ca 200 g morötter i tärningar
salt
1 tsk dragon
1 krm vitpeppar
2 msk finklippt persilja
Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker,
som t ex blomkål eller brysselkål.
Skär det rökta fläsket i strimlor. Lägg det i en kall gryta och låt det fräsa upp på svag värme. Skär kalvköttet i tärningar. Skala och hacka löken. Bryn sedan kalvkött och lök i grytan, ev med tillsats av litet matfett. Häll i buljongen och låt köttet eftersteka tills det är mört, 45 - 60 minuter.
Efter drygt halva tiden tillsätter man morötterna och kryddar med salt, dragon och vitpeppar. Var försiktig med saltet - rökt fläsk brukar vara ganska salt i sig självt. Strö persiljan över den färdiga rätten.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar