torsdag 15 augusti 2024

Fryst citronlängd med körsbärssås

FRYST CITRONLÄNGD MED KÖRSBÄRSSÅS

Här används frysta körsbär till såsen.

6 bitar

Botten:
50 g kallt smör
ca 3/4 dl kokosflingor
ca 3/4 dl vetemjöl
1½ msk socker

Fyllning:
200 g naturell färskost, t ex
Philadelphia
rivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
3 äggulor
1 dl socker
1 äggvita
3 dl vispgrädde

Körsbärssås:
1 pkt frysta körsbär, 225 - 250 g
(urkärnade)
1 dl röd saft + ev saft från körsbären,
ca 1½ dl totalt
1 - 2 tsk socker
ca ½ msk potatismjöl

Garnering:
ev citronmeliss eller mynta


Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa samman smör, kokos, mjöl och socker. Tryck ut massan jämnt i en avlång form på ca 1½ liter, klädd med bakpapper. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ställ kallt att stelna.

Fyllning:
Vispa ost, citronskal och -saft. Äggulor och socker vispas riktigt pösigt i en separat skål. Vispa äggvitan och grädden till fluffiga skum i separata skålar. 

Vänd ner ostmixen först i äggulesmeten, tillsätt sedan grädden och sist äggvitan. Rör samman med stora tag. Häll fyllningen över bottnen och bred ut jämnt. Ställ i frysen minst 6 timmar. Ta ut en stund före servering och garnera.

Körsbärssås:
Tina körsbären lätt. Blanda saft och socker i en kastrull. Tillsätt potatismjölet utrört i litet vatten och koka upp till första bubblan. Blanda ner körsbären. Låt svalna. Häll körsbärssåsen över längden eller servera den separat i en skål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar