onsdag 18 februari 2015

Dagens recept: Laxpudding

DAGENS RECEPT 15-02-18


LAXPUDDING

Laxpudding är en härlig gammaldags rätt som hör till den traditionella husmanskosten. Den är lättlagad och sköter sig själv i ugnen. Bra bjudrätt.

4 portioner

Ca 200 g rimmad lax eller laxöring
10 - 12 medelstora potatisar
1 purjolök
grovmalen vit- eller svartpeppar

Äggstanning:
4 ägg
4 dl mjölk


Skölj av fisken. Låt den ligga i kallt vatten ca 8 timmar beroende på hur salt den är. Är den lättrimmad räcker 4 timmar.

Skölj och skala potatisen. Skär den i tunna skivor. Skölj och strimla purjolöken. Skär fisken i tunna skivor och dela sedan i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form och lägg varvvis potatis, lök och fisk i formen. Peppra mellan lagren. Översta lagret ska vara potatis.

Vispa samman ägg och mjölk och häll äggstanningen över. Grädda puddingen i ugn vid från början 200 grader ca 40 minuter. Öka värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen verkar genomgräddad, äggstanningen stelnat och rätten fått färg.

Servera med smält smör.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 8 timmars blötläggning
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
På samma sätt lagar du sillpudding. Beräkna då 4 urvattnade sillfiléer, ca 400 g, till receptet. Använd 2 - 3 gula lökar i stället för purjolök. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också göra rätten på kokt, kall, skivad potatis. Då kan du grädda rätten vid 225 grader hela tiden och gräddningstiden blir ca 40 minuter.

Du kan laga rätten på konserverad lax. Beräkna 1 burk lax, ca 250 g, till vårt recept. Rätten får en annorlunda smak. Använd laxspadet till äggstanningen.

Kom ihåg:
Välj gärna mjölig potatis till den här rätten. Den blir fortare mjuk och genomgräddad i ugnen.

Grädda puddingen på mellersta falsen i ugnen. Om den får svag färg kan du mot slutet av gräddningen flytta upp den.

Tips och idéer:
Ofta kan du köpa laxhuvud, nackbitar och andra småbitar av lax eller laxöring billigt i fiskaffären. Utnyttja dessa erbjudanden. Till en pudding behövs inte så jämna och fina bitar. Om fisken är färsk kan du rimma den själv.

Frys in:
Grädda gärna flera laxpuddingar på en gång och frys in. Grädda dem då direkt i aluminiumformar. Förslut dem väl med tätt lock. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar