DAGENS RECEPT 15-02-17
KALASGRYTA
Både lättlagad och god är den här rätten med fläskkött och zucchini. Numera kan vi ju köpa zucchini hela året och till ett rimligt pris. Smörfrästa zucchini är gott också som ensamrätt.
4 portioner
Ca 500 g benfritt fläskkött av skinka
2 msk smör eller margarin
3 dl vatten
1 tsk salt
ev 1/4 tsk koriander
2 zucchini, ca 300 g sammanlagt
1 msk maizena- eller potatismjöl
1 dl yoghurt
2 msk chilisås
1 pkt djupfrysta gröna ärter, 250 g
Skär köttet i tärningar eller strimlor. Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i köttet, litet åt gången. Bryn det och lägg efterhand över det i en gryta. Vispa ur stekpannan med vattnet och häll detta över köttet. Tillsätt salt och ev koriander. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 10 minuter.
Skölj zucchinin och dela den på längden. Skär i jämna skivor. Fräs upp zucchinin i oljan i stekpannan och låt skivorna bli ljusbruna. Lägg över dem i grytan. Låt allt sakta småsjuda ytterligare ca 10 minuter.
Blanda maizena, yoghurt och chilisås i en liten skål. För kött och zucchini litet åt sidan i grytan och rör ned redningen. Rör om väl och låt allt sjuda upp och sjuda någon minut. Tillsätt ärterna, låt dem bli genomvarma och servera grytan.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att eftersteka
Variation:
Uteslut zucchinin och använd i stället 2 - 3 stora rårivna morötter. Rör ned dem i grytan när ca 10 minuter av efterstekningstiden återstår. Du kan också skiva morötterna och fräsa dem i oljan i stekpannan. Då måste de koka med hela tiden. I övrigt som i vårt recept.
Du kan tillsätta 1 pkt djupfrysta gröna bönor, ca 250 g, i stället för ärter. Låt dem koka med 2 - 3 minuter.
Du får kraftigare smak på rätten om du späder med buljong i stället för vatten. Du kan också krydda rätten med senap eller paprikapulver.
Kom ihåg:
Efterstekningstiden varierar med vilken köttbit du väljer. Använder du grytbitar, vilket går utmärkt, måste du öka tiden till ca 35 minuter. Använder du tunna strimlor av skinka eller bogfläsk kan du minska stektiden till totalt ca 10 minuter. Då kan du tillsätta zucchinin från början.
Tips och idéer:
Var noga med att röra ut maizenan ordentligt i yoghurten innan du rör ned redningen i grytan. Rätten kan annars lätt skära sig. Häll ned redningen i en tunn stråle och rör kraftigt hela tiden. Använder du potatismjöl ska redningen precis bara sjuda upp.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här rätten och frys in en del. Men tillsätt då zucchinin först när rätten ska värmas. Du kan frysa in den skivade zucchinin för sig i aluminiumfolie. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
KALASGRYTA
Både lättlagad och god är den här rätten med fläskkött och zucchini. Numera kan vi ju köpa zucchini hela året och till ett rimligt pris. Smörfrästa zucchini är gott också som ensamrätt.
4 portioner
Ca 500 g benfritt fläskkött av skinka
2 msk smör eller margarin
3 dl vatten
1 tsk salt
ev 1/4 tsk koriander
2 zucchini, ca 300 g sammanlagt
1 msk maizena- eller potatismjöl
1 dl yoghurt
2 msk chilisås
1 pkt djupfrysta gröna ärter, 250 g
Skär köttet i tärningar eller strimlor. Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i köttet, litet åt gången. Bryn det och lägg efterhand över det i en gryta. Vispa ur stekpannan med vattnet och häll detta över köttet. Tillsätt salt och ev koriander. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 10 minuter.
Skölj zucchinin och dela den på längden. Skär i jämna skivor. Fräs upp zucchinin i oljan i stekpannan och låt skivorna bli ljusbruna. Lägg över dem i grytan. Låt allt sakta småsjuda ytterligare ca 10 minuter.
Blanda maizena, yoghurt och chilisås i en liten skål. För kött och zucchini litet åt sidan i grytan och rör ned redningen. Rör om väl och låt allt sjuda upp och sjuda någon minut. Tillsätt ärterna, låt dem bli genomvarma och servera grytan.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att eftersteka
Variation:
Uteslut zucchinin och använd i stället 2 - 3 stora rårivna morötter. Rör ned dem i grytan när ca 10 minuter av efterstekningstiden återstår. Du kan också skiva morötterna och fräsa dem i oljan i stekpannan. Då måste de koka med hela tiden. I övrigt som i vårt recept.
Du kan tillsätta 1 pkt djupfrysta gröna bönor, ca 250 g, i stället för ärter. Låt dem koka med 2 - 3 minuter.
Du får kraftigare smak på rätten om du späder med buljong i stället för vatten. Du kan också krydda rätten med senap eller paprikapulver.
Kom ihåg:
Efterstekningstiden varierar med vilken köttbit du väljer. Använder du grytbitar, vilket går utmärkt, måste du öka tiden till ca 35 minuter. Använder du tunna strimlor av skinka eller bogfläsk kan du minska stektiden till totalt ca 10 minuter. Då kan du tillsätta zucchinin från början.
Tips och idéer:
Var noga med att röra ut maizenan ordentligt i yoghurten innan du rör ned redningen i grytan. Rätten kan annars lätt skära sig. Häll ned redningen i en tunn stråle och rör kraftigt hela tiden. Använder du potatismjöl ska redningen precis bara sjuda upp.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här rätten och frys in en del. Men tillsätt då zucchinin först när rätten ska värmas. Du kan frysa in den skivade zucchinin för sig i aluminiumfolie. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar