DAGENS RECEPT 14-12-21
KARRÉSKINKA
För den som tycker att en julskinka är alltför stor och hellre vill ha något annat av gris till jul kan en fylld karré bli en bra omväxling. Den kan fyllas med äpplen och katrinplommon och blir då särskilt god och saftig. Men riktigt som julskinka är den inte.
6 portioner
1½ kg benfri fläskkarré
125 g kärnfria katrinplommon
2 syrliga äpplen
1 stor gul lök
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm ingefära
4 dl buljong
ev 2 msk vetemjöl
ev 1 dl kaffegrädde
ev soya
Putsa köttet. Skär en bred skåra i det uppifrån eller gör ett hål mitt i köttet för fyllningen. Låt katrinplommonen svälla i vatten ca 30 minuter. Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Skala och skiva löken.
Skär katrinplommonen i små tärningar. Blanda dem med äppeltärningarna och kryddorna. Lägg löken i botten på ett ugnssäkert fat. Lägg fyllningen i skåran på köttet. Pressa in så mycket som möjligt och lägg resten ovanpå löken. Lägg på köttet och sätt in fatet i ugn vid 225 grader ca 15 minuter.
Minska värmen till 175 grader. Späd med buljong. Låt köttet eftersteka vid denna värme ca 1½ timme eller tills det fått fin färg och verkar genomstekt. Ös det under stekningen med vätskan från pannan.
Ta ut köttet och håll det varmt. Sila upp skyn och red ev av den med vetemjöl utrört i litet grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter och smaksätt ev med litet soya. Skär upp köttet och servera det med rödkål eller brysselkål, äppelmos och sås eller sky.
Ca 15 minuter att förbereda
1½ - 1 3/4 timme att steka
Enklare:
Gnid in köttet med kryddorna. Stek det vid 175 grader ca 1 3/4 timme eller tills det känns mört och genomstekt. Blanda katrinplommon, äpplen och lök, skuret i tärningar, och lägg denna blandning runt köttet efter ca 1 timmes stektid. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Krossa 2 lagerblad, 4 - 6 kryddpepparkorn, 6 - 8 hela nejlikor och 3 - 4 vitpepparkorn. Blanda dessa kryddor med 1 tsk salt och 1 tsk timjan. Lägg dessa kryddor på köttet och linda in det kryddade köttet i aluminiumfolie. Stek det i ugn vid 175 grader ca 1 3/4 timme eller tills köttet verkar genomstekt och mört. Pröva med sticka - köttsaften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig.
Kom ihåg:
Du kan, om du vill, blanda fyllningen av katrinplommon, äpplen och kryddor med 1 msk potatismjöl eller maizenamjöl. Detta gör att fyllningen blir fastare och köttet blir lättare att skära i skivor utan att fyllningen rinner ut. Karrébiten på gris är alltid saftigare och fetare än själva kotlettraden. Välj gärna karré till den här rätten och skär hellre bort fettet på tallriken. Köttet blir både godare och mer välsmakande om fettet får vara kvar under stekningen.
Tips och idéer:
Om skyn verkar mycket fet är det bäst att skumma den. Låt den stå i kastrullen en stund. Då flyter fettet upp till ytan och det går lätt att skumma bort det.
Du får kraftigare smak på såsen/skyn om du vispar sönder äpplen/katrinplommon/lök som stekt med. De går lätt att mosa med en stålvisp. Även om såsen/skyn inte blir så slät får den en mycket god smak.
Frys in:
Det går fint att frysa den här rätten. Frys karrén antingen hel eller skär den i jämna skivor. Lägg i så fall dessa i formar och häll över litet sky. Förslut förpackningarna väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
KARRÉSKINKA
För den som tycker att en julskinka är alltför stor och hellre vill ha något annat av gris till jul kan en fylld karré bli en bra omväxling. Den kan fyllas med äpplen och katrinplommon och blir då särskilt god och saftig. Men riktigt som julskinka är den inte.
6 portioner
1½ kg benfri fläskkarré
125 g kärnfria katrinplommon
2 syrliga äpplen
1 stor gul lök
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm ingefära
4 dl buljong
ev 2 msk vetemjöl
ev 1 dl kaffegrädde
ev soya
Putsa köttet. Skär en bred skåra i det uppifrån eller gör ett hål mitt i köttet för fyllningen. Låt katrinplommonen svälla i vatten ca 30 minuter. Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Skala och skiva löken.
Skär katrinplommonen i små tärningar. Blanda dem med äppeltärningarna och kryddorna. Lägg löken i botten på ett ugnssäkert fat. Lägg fyllningen i skåran på köttet. Pressa in så mycket som möjligt och lägg resten ovanpå löken. Lägg på köttet och sätt in fatet i ugn vid 225 grader ca 15 minuter.
Minska värmen till 175 grader. Späd med buljong. Låt köttet eftersteka vid denna värme ca 1½ timme eller tills det fått fin färg och verkar genomstekt. Ös det under stekningen med vätskan från pannan.
Ta ut köttet och håll det varmt. Sila upp skyn och red ev av den med vetemjöl utrört i litet grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter och smaksätt ev med litet soya. Skär upp köttet och servera det med rödkål eller brysselkål, äppelmos och sås eller sky.
Ca 15 minuter att förbereda
1½ - 1 3/4 timme att steka
Enklare:
Gnid in köttet med kryddorna. Stek det vid 175 grader ca 1 3/4 timme eller tills det känns mört och genomstekt. Blanda katrinplommon, äpplen och lök, skuret i tärningar, och lägg denna blandning runt köttet efter ca 1 timmes stektid. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Krossa 2 lagerblad, 4 - 6 kryddpepparkorn, 6 - 8 hela nejlikor och 3 - 4 vitpepparkorn. Blanda dessa kryddor med 1 tsk salt och 1 tsk timjan. Lägg dessa kryddor på köttet och linda in det kryddade köttet i aluminiumfolie. Stek det i ugn vid 175 grader ca 1 3/4 timme eller tills köttet verkar genomstekt och mört. Pröva med sticka - köttsaften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig.
Kom ihåg:
Du kan, om du vill, blanda fyllningen av katrinplommon, äpplen och kryddor med 1 msk potatismjöl eller maizenamjöl. Detta gör att fyllningen blir fastare och köttet blir lättare att skära i skivor utan att fyllningen rinner ut. Karrébiten på gris är alltid saftigare och fetare än själva kotlettraden. Välj gärna karré till den här rätten och skär hellre bort fettet på tallriken. Köttet blir både godare och mer välsmakande om fettet får vara kvar under stekningen.
Tips och idéer:
Om skyn verkar mycket fet är det bäst att skumma den. Låt den stå i kastrullen en stund. Då flyter fettet upp till ytan och det går lätt att skumma bort det.
Du får kraftigare smak på såsen/skyn om du vispar sönder äpplen/katrinplommon/lök som stekt med. De går lätt att mosa med en stålvisp. Även om såsen/skyn inte blir så slät får den en mycket god smak.
Frys in:
Det går fint att frysa den här rätten. Frys karrén antingen hel eller skär den i jämna skivor. Lägg i så fall dessa i formar och häll över litet sky. Förslut förpackningarna väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar