FÄRSLIMPA MED FYLLNING
Färs av olika slag hör till de mer pålitliga stöttepelarna i vår vardagskost. Därför gäller det att kunna förnya och variera den.
4 portioner
3 msk skorpmjöl
½ dl kaffegrädde + drygt
1 dl vatten
4 späda morötter
salt
150 g nötfärs
350 g fläskfärs
salt, vitpeppar, paprikapulver
1 ägg + 1 äggula
3 msk finhackad gul lök
1 ättiksgurka
1 röd paprika
1 dl finklippt persilja
1 msk smör eller margarin
till formen
2 tomater
Gott att äta till:
Smörfrästa haricots verts, tomat-
och löksallad i vinägrettsås.
Låt skorpmjölet svälla ca 10 minuter i vätskan. Skrapa morötterna, förväll dem hela i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Arbeta ihop färsen och tillsätt kryddor, ägg, lök och skorpmjölsblandning. Hacka gurkan ytterst fint, kärna ur paprikan och skär den i små tärningar. Arbeta in dessa ingredienser och den finklippta persiljan i färsen. Dela den i 2 jämnstora stycken.
Pensla en avlång kakform med smält matfett. Lägg hälften av färsen i ett jämntjockt lager över bottnen och de hela morötterna på färsen. Bred den andra delen av färsen över och släta till den. Sätt in färsen ca 50 minuter i 175° ugnsvärme. Om färsen skulle bli alltför mörk ovanpå, lägg ett lock eller folie över.
Stjälp upp färsen och garnera med tomat till serveringen.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav ca 50 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar