HELSTEKT KYCKLING MED GRÄDDSÅS
En klassisk middag där skyn från kycklingen tas tillvara i såsen. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka.
4 portioner
1½ - 2 kg hel, färsk kyckling
50 g mjukt smör
1 msk torkad timjan
1 msk torkad dragon
salt, peppar
3 rödlökar
2 morötter
3 äpplen
Rårörda lingon:
225 g lingon, frysta
½ dl socker
Pressgurka:
1 gurka
1½ msk salt
1 dl ättiksprit, 12%
1 dl socker
½ dl hackad persilja
Gräddsås:
stekskyn från kycklingen
3 dl vispgrädde, 40%
1 - 2 msk koncentrerad kycklingfond
ev litet äpple från grytan
Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med kant. Rör ihop smör och kryddor och gnid in hela kycklingen med smöret. Salta och peppra rejält runt om. Bind ihop benen med steksnöre så får du jämnare stekning av kycklingen. Skala och klyfta rödlöken. Dela morötter och äpplen i bitar och lägg i formen runt om kycklingen. Tillaga i mitten av ugnen 30 minuter. Ös kycklingen under tiden. Sänk sedan värmen till 150° och tillaga ca 45 minuter till. Kycklingen klar när köttsaften är klar och inte rosa till färgen.
Rårörda lingon:
Rårör de frysta lingonen med sockret och låt stå i rumstemperatur tills sockret smält, ca 20 minuter.
Pressgurka:
Skiva gurkan så tunt du kan. Lägg i en skål och salta. Sätt sedan en annan vattenfylld skål ovanpå som tyngd och låt stå i rumstemperatur 30 minuter. Rör ihop ättika och socker och rör tills sockret har lösts upp. Ta upp gurkan ur skålen och krama ur den snabbt. Lägg ned i ättikslagen och rör ned hackad persilja. Ställ i kylen.
När kycklingen är klar, häll av stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde, koka upp, mixa och smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Mixa gärna ned 1 - 2 bitar äpple från grytan, det ger fin sötma och reder såsen något.
Servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar