fredag 16 oktober 2015

Dagens recept: Lökdolmar med kycklinglever

DAGENS RECEPT 15-10-16


LÖKDOLMAR MED KYCKLINGLEVER

Dolmar görs i många länder och på många sätt. Innehållet och "omslaget" styrs av tillgången på råvaror. Söderut används ofta vinrankans blad, medan den svenska varianten har kålblad. Lökdolmar är däremot inte så vanliga. Ändå är det en gammal rätt. Den tar litet tid men är väl värd mödan. Den salviakryddade tomatsåsen ger färg och spännande smak tillsammans med kycklinglevern.

4 personer

4 stora gula lökar
100 g kycklinglever
1 msk smör eller margarin
300 g nötfärs
½ dl ströbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
½ - 1 tsk söndersmulad, torkad salvia


Skala lökarna och koka dem i saltat vatten (1 tsk salt per ½ l vatten) ca 7 minuter.  Ta upp dem ur spadet och låt dem svalna och rinna av. Spara 1 dl av lökvattnet.

Stek kycklinglevern i matfettet och hacka den sedan grovt. Låt ströbrödet svälla i mjölken ett par minuter.

Blanda alla ingredienser till färsen, som ska vara smidig innan kycklinglevern blandas i. Snitta lökarna från roten till toppen men bara på en sida. Sära försiktigt på bladen.

Häll lökvattnet i en eldfast form. Lägg ca 1 msk av färsen i varje lökblad och vik ihop. Sätt dem tätt i formen och stek dem i ugn vid 225° ca 20 minuter.

Smaksätt tomatkrosset med salvia och häll det över lökdolmarna. Grädda ytterligare 10 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar