lördag 17 oktober 2015

Dagens recept: Fransk köttgryta med rödvin

DAGENS RECEPT 15-10-17


FRANSK KÖTTGRYTA MED RÖDVIN

Nu när helgen kommer kanske man har tid för ett rejält långkok? Den härliga grytan sköter ju sig själv på spisen när man väl gjort förarbetet, och då kan man ägna sig åt andra saker (säg inte städa, för då drunknar jag i mitt dåliga samvete).

4 portioner

800 g nötkött, t ex bringa,
bog eller biff med kappa
smör eller margarin till stekning
salt, svartpeppar
2 rödlökar
2 schalottenlökar
1 l mörk oxbuljong
4 dl rödvin
2 lagerblad
5 mortlade svartpepparkorn
1 msk vetemjöl
salt


Skär köttet i 4 cm stora bitar och bryn det runtom i matfett. Krydda med salt och peppar och lägg bitarna i en stor gryta. Skala och dela lökarna på mitten. Häll på oxbuljong och rödvin, tillsätt lagerblad och malda svartpepparkorn, koka upp och skumma av köttet och låt det sjuda under lock ca 1 timme tills det är mört. Lägg i löken efter halva tiden.

Red av grytan med mjölet - rör ut mjölet i litet kallt vatten, rör ned det i grytan och koka upp.

Servera grytan med kokt potatis, gärna mjölig, så att den goda såsen som bildats i grytan sugs upp, och grönsaker som du tycker om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar