DAGENS RECEPT 15-07-22
SPAGHETTI CON AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Spaghetti med vitlök, olja och chili
Det här är enkelhetens triumf i pastaköket. Flera regioner, t ex Kampanien, Kalabrien och Abruzzerna, gör anspråk på den klassiska rättens ursprung, men den italienska gastronomiska akademin, Accademia Italiana della cucina, placerar rätten i Lazio. Tillagad med en hantverksmässigt framställd spaghetti är det en riktig höjdare trots få ingredienser.
4 personer
4 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
1 dl extra jungfruolja
300 g spaghetti
½ dl finhackad persilja
ev parmesan
Pressa vitlöksklyftorna lätt med hjälp av ett knivblad så att de spricker. Dela pepparn på längden, ta bort kärnorna och hacka den fint. Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant. Låt vitlök och spansk peppar fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Ta bort vitlöken, men behåll pepparn och dra pannan från plattan.
Koka upp rikligt med vatten, salta och koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Slå upp pastan i ett durkslag och låt rinna av väl. Lägg pastan i stekpannan, strö över persilja och blanda väl.
Man kan servera riven parmesan till, men de ortodoxa anhängarna av den här rätten avstår.
Det finns också en ännu enklare version med enbart olja och vitlök. Då skivas vitlöken mycket tunt och får fräsa tills den blir gyllene, men inte bränd. Vitlöken tas upp och tillsätts när den färdigkokta pastan blandas med oljan.
SPAGHETTI CON AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Spaghetti med vitlök, olja och chili
Det här är enkelhetens triumf i pastaköket. Flera regioner, t ex Kampanien, Kalabrien och Abruzzerna, gör anspråk på den klassiska rättens ursprung, men den italienska gastronomiska akademin, Accademia Italiana della cucina, placerar rätten i Lazio. Tillagad med en hantverksmässigt framställd spaghetti är det en riktig höjdare trots få ingredienser.
4 personer
4 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
1 dl extra jungfruolja
300 g spaghetti
½ dl finhackad persilja
ev parmesan
Pressa vitlöksklyftorna lätt med hjälp av ett knivblad så att de spricker. Dela pepparn på längden, ta bort kärnorna och hacka den fint. Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant. Låt vitlök och spansk peppar fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Ta bort vitlöken, men behåll pepparn och dra pannan från plattan.
Koka upp rikligt med vatten, salta och koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Slå upp pastan i ett durkslag och låt rinna av väl. Lägg pastan i stekpannan, strö över persilja och blanda väl.
Man kan servera riven parmesan till, men de ortodoxa anhängarna av den här rätten avstår.
Det finns också en ännu enklare version med enbart olja och vitlök. Då skivas vitlöken mycket tunt och får fräsa tills den blir gyllene, men inte bränd. Vitlöken tas upp och tillsätts när den färdigkokta pastan blandas med oljan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar