fredag 8 maj 2015

Ugnsbakad citronlax med rostad fänkål

UGNSBAKAD CITRONLAX MED ROSTAD FÄNKÅL

Hel lax i ugnen är perfekt bjudmat - ännu bättre när du kan tillaga fänkålen samtidigt i ugnen! Toppa sedan med fetaost, valnötter och en krämig örtsås.

4 personer

600 - 700 g färsk hel lax
1 citron
3 vitlöksklyftor
havssalt, peppar
1 kruka färsk timjan
1/4 dl olivolja

Ugnsbakad fänkål:
2 - 3 fänkålsstånd
2 msk rapsolja
salt, peppar och chiliflakes
1 pkt fetaost, ca 150 g
1 dl valnötter

Sås:
2 dl crème fraîche
1 dl frysta eller färska kryddor,
t ex dill, gräslök, persilja


Sätt ugnen på 175 grader.

Tvätta fänkålen och skär gärna bort den hårda roten. Skär fänkålen i klyftor, ca 1½ cm tjocka. Lägg på en oljad plåt och ringla över rapsolja. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. För en nötigare smak, smörj plåten med smör i stället för olja.

Lägg laxen i en oljad ugnsform. Riv över citronskalet och pressa saften över laxen. Lägg gärna citronhalvorna i formen för att bakas med i ugnen för extra smak. Pressa över vitlöken samt salta och peppra väl. Finhacka timjan och lägg över laxen. Ringla över olivoljan och gnugga in kryddorna, citronen och vitlöken i laxen.

Baka laxen i mitten av ugnen ca 30 minuter tills innertemperaturen är ca 56 grader. Rosta samtidigt fänkålen ovanför laxen i ugnen tills den fått fin färg, 25 - 30 minuter.

Sås:
Mixa örterna med 1 msk av crème fraîchen till en slät kräm. Rör ned resterande crème fraîche och förvara kallt till servering.

Bryt fetaosten i mindre bitar och strö den över den färdiga fänkålen, så att osten smälter litet. Grovhacka valnötterna och strö över före serveringen.

Servera laxen med fänkålen och örtsåsen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar