KÅLDOLMAR MED RÅRÖRDA LINGON
En riktig favorit för många är kåldolmar. Här får du kockens bästa recept, där färsen är kryddad med litet muskot.
4 personer
1 vitkålshuvud
1 liten gul lök
smör eller margarin till stekning
ca 200 g blandfärs
1 ägg
1 dl kokt grötris
1 dl grädde
1 knivsudd riven muskot
salt, peppar
½ dl ljus sirap
4 dl kalvbuljong
Sås:
buljongen från formen
2 dl grädde
1 tsk maizena
Servering:
kokt potatis
rårörda lingon eller svartvinbärsgelé
ev saltgurka
Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv. Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka under lock ca 10 minuter. Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8 - 10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort litet av den tjocka "stammen" på varje blad. Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka löken fint och fräs den mjuk i en liten klick matfett. Blanda färsen med ägg, ris, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få litet färg på ytan. Häll buljongen i formen efter halva tiden.
Häll skyn från de färdiglagade kåldolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka ca 10 minuter och red sedan med maizena utrört i ca ½ dl vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Även saltgurka är gott till - alltså saltgurka, inte smörgåsgurka.
Från Allers nr 8/15
En riktig favorit för många är kåldolmar. Här får du kockens bästa recept, där färsen är kryddad med litet muskot.
4 personer
1 vitkålshuvud
1 liten gul lök
smör eller margarin till stekning
ca 200 g blandfärs
1 ägg
1 dl kokt grötris
1 dl grädde
1 knivsudd riven muskot
salt, peppar
½ dl ljus sirap
4 dl kalvbuljong
Sås:
buljongen från formen
2 dl grädde
1 tsk maizena
Servering:
kokt potatis
rårörda lingon eller svartvinbärsgelé
ev saltgurka
Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv. Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka under lock ca 10 minuter. Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8 - 10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort litet av den tjocka "stammen" på varje blad. Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka löken fint och fräs den mjuk i en liten klick matfett. Blanda färsen med ägg, ris, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få litet färg på ytan. Häll buljongen i formen efter halva tiden.
Häll skyn från de färdiglagade kåldolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka ca 10 minuter och red sedan med maizena utrört i ca ½ dl vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Även saltgurka är gott till - alltså saltgurka, inte smörgåsgurka.
Från Allers nr 8/15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar