lördag 14 februari 2015

Kåldolmar med rårörda lingon

KÅLDOLMAR MED RÅRÖRDA LINGON

En riktig favorit för många är kåldolmar. Här får du kockens bästa recept, där färsen är kryddad med litet muskot.

4 personer

1 vitkålshuvud
1 liten gul lök
smör eller margarin till stekning
ca 200 g blandfärs
1 ägg
1 dl kokt grötris
1 dl grädde
1 knivsudd riven muskot
salt, peppar
½ dl ljus sirap
4 dl kalvbuljong

Sås:
buljongen från formen
2 dl grädde
1 tsk maizena

Servering:
kokt potatis
rårörda lingon eller svartvinbärsgelé
ev saltgurka


Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv. Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka under lock ca 10 minuter. Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8 - 10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort litet av den tjocka "stammen" på varje blad. Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka löken fint och fräs den mjuk i en liten klick matfett. Blanda färsen med ägg, ris, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få litet färg på ytan. Häll buljongen i formen efter halva tiden.

Häll skyn från de färdiglagade kåldolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka ca 10 minuter och red sedan med maizena utrört i ca ½ dl vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.

Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Även saltgurka är gott till - alltså saltgurka, inte smörgåsgurka.


Från Allers nr 8/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar