tisdag 13 maj 2014

Viltkryddat lamm

VILTKRYDDAT LAMM

Enbär är en typisk krydda till viltkött, men passar också fint till lamm och fårkött. Man kan lätt plocka de blåsvarta fjolårsbären själv om man har enar inom räckhåll, annars är det enklast att köpa dem i burk.

8 portioner

1 lammstek på ca 2 kg
2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1 krm ingefära
8 krossade enbär
2½ dl vatten eller buljong

Gott att äta till:
Kokt potatis eller potatismos,
grönsallad och rönnbärsgelé.


Gnid in steken med en blandning av alla kryddorna. Lägg den på galler över en långpanna och stek den utan vare sig spädning eller ösning ca 1½ - 2 timmar i 175° ugnsvärme. Om stektermometer används ska den visa på 70° för rosafärgat kött och 75° för genomstekt. Låt steken vila ungefär 15 minuter innan den skärs upp.

Vispa ur långpannan med litet vatten eller buljong. Sila skyn och smaka av den med mer kryddor om så önskas.

Tid för tillagning: Ca 2 1/4 timme
varav ca 2 timmar i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar