tisdag 13 maj 2014

Kyckling i cider

KYCKLING I CIDER

Kycklingen fylls med äppelbitar och sjuds i cider och örtkryddor. En välsmakande och litet annorlunda rätt att bjuda gästerna på.

4 portioner

1 stor kyckling, 1 1/4 - 1½ kg
ca 1 1/4 tsk salt
1 - 1½ krm vitpeppar
4 äpplen
1 msk pressad citronsaft
50 - 75 g smör eller margarin
1 - 2 krm ingefära
4 schalottenlökar
½ tsk timjan
1 krm kanel
2 kryddnejlikor
4 - 5 dl äppelcider
1 tsk maizena
1 dl vispgrädde
hackad persilja


Gnid in kycklingen med salt och peppar. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Pressa citronsaft över äppelklyftorna och fyll kycklingen med hälften av dem. Smält matfett i en gryta. Bryn kycklingen och strö över ingefäran.

Lägg den brynta kycklingen i en ugnssäker form eller i en gryta. Häll över resten av äppelbitarna. Ansa och skiva eller hacka löken och strö över den tillsammans med timjan, kanel och kryddnejlikor. Tillsätt cider och lägg på ett lock. Sätt kycklingen på galler i nedre delen av ugnen och låt den stå i 200° ugnsvärme ca 1 timme tills den är helt genomstekt.

Ta upp kycklingen ur grytan. Låt skyn koka upp på stark värme utan lock tills ca 2½ dl återstår. Red av den med maizena utrörd i litet av grädden. Tillsätt resten av grädden och låt såsen koka upp. Smaksätt med kryddorna.

Skär kycklingen och lägg upp den på ett fat. Häll över såsen och strö på hackad persilja.

Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 timme i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar