DAGENS RECEPT 14-04-08
ÄGGTODDY
Avsikten med den gamla fina traditionen att ta in påskris var från början att man ville föra in den spirande livskraften i hemmet. Samma tanke att tillägna sig livskraft ligger i seden att äta så många ägg som möjligt på påsken. Och de ägg som man inte äter kan man dricka!
10 glas
10 ägg
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
1½ dl söt sherry
eller 1½ dl rom
eller 1½ dl cognac
½ tsk riven muskot
Vispa ägg och socker poröst. Smaksätt med vaniljsocker och sherry, rom eller cognac. Häll upp i små glas och strö muskot över. Ät drinken med sked.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Amerikansk eggnog (4 små glas:
Vispa 2 ägg med ½ dl socker till en tjock och porös massa. Smaksätt med ½ msk vaniljsocker eller ½ dl söt sherry (eller söt körsbärssaft). Vispa kraftigt och tillsätt 3 dl kall mjölk under vispningen. Häll upp drycken i små glas och strö riven muskot över. Äggdrinken ska serveras riktigt kall.
Kom ihåg:
Man vispar ägg på olika sätt beroende på hur de ska användas. Till en omelett vispar man bara sönder ägget helt lätt, medan man till en sockerkaka vispar ägget luftigt och poröst. Till vissa kakor vispar man gula och socker för sig och äggvitorna för sig. Gulorna vispas tills de blir alldeles ljusa, man brukar säga att äggsmeten ska vara "vit och pösig". Man vispar för att få in så mycket luft som möjligt, då blir massan lätt och porös. Numera har nästan alla hushåll en elektrisk visp som gör att det går både fort och lätt att vispa. Men med en s k ballongvisp får man ofta in mer luft i smeten än med en elektrisk visp som vispar kraftigare på botten av skålen.
Det står ofta i recepten att äggvitorna ska vispas hårt eller styva. När vispskålen går att vända upp och ned utan att äggvitan rinner är vitan färdigvispad. Man vinner ingenting på att vispa för länge, tvärtom, eftersom en för hårt vispad äggvita förlorar en del av sin lätta luftighet och blir samtidigt torrare.
Tips och idéer:
Överblivna äggulor kan förvaras i kylskåpet i flera dagar om de täcks med en aning vatten, grädde eller matolja, som förhindrar att de torkar ut. Använd dem så snart som möjligt i en soppa eller att pensla bakverk med.
Överblivna äggvitor förvaras bäst i en glasburk med skruvlock. Använd dem till maränger och suffléer eller baka en lätt äggvitekaka. Både gula och vita kan användas vid panering av kött och fisk.
ÄGGTODDY
Avsikten med den gamla fina traditionen att ta in påskris var från början att man ville föra in den spirande livskraften i hemmet. Samma tanke att tillägna sig livskraft ligger i seden att äta så många ägg som möjligt på påsken. Och de ägg som man inte äter kan man dricka!
10 glas
10 ägg
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
1½ dl söt sherry
eller 1½ dl rom
eller 1½ dl cognac
½ tsk riven muskot
Vispa ägg och socker poröst. Smaksätt med vaniljsocker och sherry, rom eller cognac. Häll upp i små glas och strö muskot över. Ät drinken med sked.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Amerikansk eggnog (4 små glas:
Vispa 2 ägg med ½ dl socker till en tjock och porös massa. Smaksätt med ½ msk vaniljsocker eller ½ dl söt sherry (eller söt körsbärssaft). Vispa kraftigt och tillsätt 3 dl kall mjölk under vispningen. Häll upp drycken i små glas och strö riven muskot över. Äggdrinken ska serveras riktigt kall.
Kom ihåg:
Man vispar ägg på olika sätt beroende på hur de ska användas. Till en omelett vispar man bara sönder ägget helt lätt, medan man till en sockerkaka vispar ägget luftigt och poröst. Till vissa kakor vispar man gula och socker för sig och äggvitorna för sig. Gulorna vispas tills de blir alldeles ljusa, man brukar säga att äggsmeten ska vara "vit och pösig". Man vispar för att få in så mycket luft som möjligt, då blir massan lätt och porös. Numera har nästan alla hushåll en elektrisk visp som gör att det går både fort och lätt att vispa. Men med en s k ballongvisp får man ofta in mer luft i smeten än med en elektrisk visp som vispar kraftigare på botten av skålen.
Det står ofta i recepten att äggvitorna ska vispas hårt eller styva. När vispskålen går att vända upp och ned utan att äggvitan rinner är vitan färdigvispad. Man vinner ingenting på att vispa för länge, tvärtom, eftersom en för hårt vispad äggvita förlorar en del av sin lätta luftighet och blir samtidigt torrare.
Tips och idéer:
Överblivna äggulor kan förvaras i kylskåpet i flera dagar om de täcks med en aning vatten, grädde eller matolja, som förhindrar att de torkar ut. Använd dem så snart som möjligt i en soppa eller att pensla bakverk med.
Överblivna äggvitor förvaras bäst i en glasburk med skruvlock. Använd dem till maränger och suffléer eller baka en lätt äggvitekaka. Både gula och vita kan användas vid panering av kött och fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar