onsdag 9 april 2014

Dagens recept: Ägg i form

DAGENS RECEPT 14-04-09

ÄGG I FORM

En aptitretande liten förrätt eller något gott till lunchen - det beror på hur du serverar den här ljuvligt krämiga champinjonstuvningen med ett mjukt ägg i. Med ett varmt smörat rosenbröd till blir det en utmärkt inledning till en måltid. Väljer du att servera med nykokt ris och kanske en sallad är lunchen räddad!

4 portioner

200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 burk musslor i vatten, 225 g
1½ dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk basilika
4 ägg

Garnering:
persilja
strimlad paprika


Ansa champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Fräs dem lätt i matfett. Häll av spadet från musslorna och blanda ned dem i champinjonerna. Tillsätt grädden och låt blandningen sjuda tills den blir tjock. Smaksätt med salt, vitpeppar och basilika.

Häll upp blandningen i fyra ugnssäkra portionsskålar. Gör en fördjupning i mitten och häll ett rått ägg i varje form. Sätt in i ugn, 225°, ca 5 minuter eller tills äggen har stannat. Garnera med persilja och strimlad paprika. Servera som lunch eller förrätt.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att grädda


Enklare:
Använd champinjoner på burk i stället för färska. Häll av spadet men spara det till stuvningen. Låt champinjonerna rinna av väl och fräs dem i 2 msk matfett. Strö på 1½ msk vetemjöl och späd med champinjonspadet och 3 dl mjölk eller kaffegrädde. Låt stuvningen koka ihop. Häll upp i små formar och lägg skivade, hårdkokta ägg ovanpå.

I stället för portionsformar kan man använda en större form. Häll upp champinjonstuvningen i formen och stjälp försiktigt ned äggen. Värm i ugnen tills äggen stelnar.

Kom ihåg:
Den som har egen, hemkonserverad svamp kan förstås använda den till stuvningen. Det går bra med vilken sorts svamp som helst, kantareller, murklor eller blandsvamp. Ta en sort eller flera blandade. Svamp kan smaksättas på olika sätt men som regel behövs det inte särskilt mycket kryddor, eftersom man gärna vill framhäva svampens egen smak. Litet salt och ev en aning vitpeppar och någon örtkrydda är fullt tillräckligt. Svampsoya och citronsaft är andra alternativ. Finhackad persilja eller klippt gräslök kan strös över den färdiga rätten.

Tips och idéer:
Torra, vita brödskivor kan lätt förvandlas till varma smörgåsar. Tryck ned kantskurna brödskivor i små smorda formar. Lägg litet stuvning ovanpå och stjälp ned ett ägg i varje. Värm i ugn, 175°, ca 7 minuter. Strö hackad persilja över.

Ett annat sätt att göra varma smörgåsar är att gröpa ur småfranska. Fyll med stuvning och stjälp ned ett ägg i varje. Värm i ugn, 175°, tills äggen stelnar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar